Търсене

Начало Политика Румен ОВЧАРОВ: Нека гражданите сами да решат дали искат или не АЕЦ „Белене“
Румен ОВЧАРОВ: Нека гражданите сами да решат дали искат или не АЕЦ „Белене“
27 June 2012

 

Нека да дадем възможност на гражданите на България най-после сами да решат такъв важен за страната ни въпрос - сами да кажат дали искат или не искат ядрена енергетика. Към момента са събрани около 200 000 подписа за предизвикване на референдум, до 27 юли те трябва да станат 500 000, след което парламентът е длъжен да вземе решение за общонародното допитване, а президентът да го насрочи.

 

Това заяви в Разград депутатът от БСП и член на националния инициативен комитет в подкрепа на АЕЦ „Белене“ Румен Овчаров. Той припомни, че през 1999 година, когато е договорено спирането на първите 4 блока на АЕЦ „Козлодуй, цената на 1 квтч електроенергия е била 2 американски цента, а за 12-13 години тя е нараснала шесткратно. Според него същата тенденция ще се очертае при евентуално неблагоприятно развитие с 5 и 6 блок. Затова Овчаров призова разградчани да се включат в подписката.

Председателят на общинския съвет на БСП Елка Неделчева съобщи, че в цялата област досега са събрани около 3000 подписа, като над 1300 от тях в Разград. Лично тя за ден-два събрала 72 подписа. В областния център подписите ще се събират в три мобилни пункта - пред новия театър и поликлиниката и до Клуба на пенсионера на Водната централа.

След пресконференцията за журналисти, Румен Овчаров продължи темата за ядрената енергетика, цените на тока и подписката на среща с членове и симпатизанти на БСП.


Димитър КИРИЛОВ