Търсене

Начало Крими Окрадоха черешова плантация на грък в Исперихско
Окрадоха черешова плантация на грък в Исперихско
27 June 2012

 

Един тон череши бяха откраднати от плантация край исперихското село Духовец, собственик на която е гръцки гражданин.

По данни от пресцентъра на полицията в Разград, дръзкото посегателство е станало в денонощието от неделя до понеделник надвечер. Крадците са обрали ръчно около 300 от дръвчетата на Мариос Папас. Цялата градина на чужденеца е с площ от 160 декара. Охраняват я двама пазачи.

По случая се води проверка, съобщиха от полицията.

 

Гръкът по принцип живее в София, но откакто е започнала беритбата, е тук всеки ден. Спи на хотел в Исперих или в Дулово, където има цех за пакетиране на плодовете, обясни кметът на Духовец Айнур Ахмед.

От около 5-6 години за Папас работели постоянно около 15 души от селото, по време на кампания броят им се утроявал. Всеки от работниците имал право ежедневно да си взема определено количество от набраните череши, научихме още от кмета.

Изнася продукцията в Англия, говори се че там е намерил добър пазар и взима по около 20 евро на килограм, така че щетите ще са сериозни, каза Айнур Ахмед. Предположи, че поне десет души са участвали в кражбата.

Докато в Духовец организирано са брали чуждите череши, от гараж на частна фирма в Исперих бяха откраднати 90 килограма изсушена коприва за около 200 лева, съобщиха от полицията. Извършители са двама непълнолетни, които до този момент нямат криминални прояви.

 

Мила КЮЛЮМОВА