Търсене

Начало Крими Документация от фирма на Ковачки бави дело за ДДС измами
Документация от фирма на Ковачки бави дело за ДДС измами
27 June 2012

 

За пореден път беше отложено в понеделник делото за данъчни измами, обвиняеми по което са 41-годишният Даниел Димитров от Шумен и 43-годишният Мариян Стоянов от Кубрат.

Вече няколко пъти процесът се спъва, заради трудности с изготвянето на финансово-икономическата експертиза, назначена от съда. На предходното заседание вещите лица обясниха, че се бавят, тъй като не могат да открият координатите на някои фирми, с които подсъдимите са работили, други не им предоставяли нужната документация. Председателят на съдебния състав обаче им наложи глоба, санкционира и един от адвокатите, който не се яви на заседанието.

 

В понеделник експертите Красимир Атанасов и Янко Киров съобщиха, че заключението им е почти готово. Липсвали само данни от документацията на фирмата на Христо Ковачки „Поултрипродъктс“. От администрацията на дружеството им обяснили, че непрекъснато им изискват документи по различни дела, така че тези, касаещи разградския процес, можели да предоставят на 18 и 19 юли.

Съдът прецени, че в случая има уважителни причини за забавата на вещите лица, но обяви, че глобата остава валидна до следващото заседание за дисциплиниращ ефект.

Междувременно Мариян Стоянов поиска чрез адвоката си да му бъде отменена забраната за напускане на страната. Мотивира се с това, че започнал работа в овцеферма, близо до границата с Гърция, и му се налагало да я прекосява.

Тъй като на предното заседание съдът уважи същото искане, но на другия подсъдими, а и защото Стоянов не е създавал пречки за делото, забраната му беше свалена.

Следващото заседание по делото е на 20 и 21 септември.

Димитров и Стоянов са подведени под отговорност за това, че като съуправители на „ДМ груп“ ООД – Кубрат са избегнали плащането на близо 800 000 лева чрез фиктивни сделки със зърно и строителни материали.

В обвинителния акт са описани над 80 фактури от сделки с фирми от цялата страна, за които има и влязъл в сила ревизионен акт на НАП.

 

Мила КЮЛЮМОВА