Търсене

Начало Новини 47 човека търсят социална организация за съдействие
47 човека търсят социална организация за съдействие
18 January 2008

Баща тормози 17-годишната си дъщеря ежедневно, като я принуждава да му прави компания до ранни зори, докато той пие. Момче на 13 години е унижавано непрекъснато от собствената си майка, която го карала да стои с часове наказано право до стената. 15-годишно момиче е насилено от връстник. 16-годишен младеж става жертва на своя по-голям брат, излязъл от затвора след излежана присъда.

Баткото го налагал често с каиш, като го вързал с кабели. Психично болен примамва осемгодишно момиченце и блудства с него. Млада дама от елитна разградска гимназия пребива своя съученичка, защото „я дразни“...
Това не са идейни сюжетни линии на кинопродукции или романи със злободневно звучене. А част от действителността на Разград!
Стотици подобни случаи остават скрити. Разиграват се в семейството, между четири стени или между двама.
Тези, които споменаваме, са споделени.
47 са били хората, надали вик за помощ и обърнали се за съдействие към Центъра за обществена подкрепа към сдружение „Жанета“. Десет от потърсилите съдействие са станали жертви на насилие.
За случаите ни разказа Росен Аврамов – ръководител на организацията в Разград. В екипа му работят пет човека – психолози и социални работници. За по-голяма ефективност при решаването на проблемите, отдавна е изградена партньорска мрежа с отдела „Закрила на детето“, разградските училища, пробационната служба.
За да бъдат максимално полезни, специалистите от „Жанета“ се усъвършенстват непрекъснато. Само за миналата година те са преминали през деветнадесет обучения. След драмата в ОУ „Никола Икономов“ ги търсят и оттам да съдействат по казуса „Халил – Хюсеин“.
Случаите на насилие в училищата са многобройни. Лошото е, че оттам не го признават и не търсят помощ превантивно, казва Аврамов.
Центърът за обществена подкрепа притежава държавен лиценз, който му дава право да предоставя социални услуги. По всичките направления, по които работи, има зелена светлина от Министерството на труда и социалната политика и неговите подопечни агенции.
От тази година организацията печели и доверието да бъде делегирана държавна дейност, финансирана от републиканския бюджет.
Центърът ще продължи да работи по досегашните си направления – ще продължи да обучава приемни родители, ще търси семейства на деца от приюти, ще оказва помощ при насилие вкъщи или навън, ще съдейства на ученици, отпадащи от училище, ще организира конкурси за деца, ще консултира възрастни. В същото време ще се стреми да увеличава обема на работа със своите клиенти.

Галина МАРИНОВА