Търсене

Начало Оживление Муфлонката на бай Бехчет роди малък Цецо с цезарово сечение
Муфлонката на бай Бехчет роди малък Цецо с цезарово сечение
20 June 2008

 

В сряда, за пръв път в 50-годишната история на разградския зоокът, бременно животно бе изродено чрез цезарово сечение. Спешната операция извърши умело и професионално „джипито“ на питомците на бай Бехчет д-р Никола Досев, подпомаган от д-р Диляна Иванова.

 

20_06_2008_muflon4e.jpg Още сутринта стопанинът на зоокъта забелязва, че донесената от Ловеч 6-годишна муфлонка се гърчи безпомощно в родилни мъки, без да има разкритие. Тъй като по всичко личи, че плодът няма да излезе по традиционния начин, бай Бехчет звъни на д-р Досев, на когото винаги разчита при подобни обстоятелства. Младият ветеринарен лекар и колежката му пристигат веднага. Преносимият видеозон показва, че в корема на майката няма признаци на живот. Решението е взето бързо – оперативна намеса. Цезарово сечение досега не е правено на този животински вид, поне в Североизточна България. Манипулацията, извършена по всички правила на ветеринарната медицина, продължава двайсетина минути.

На бял свят се появява нормално износено мъжко муфлонче, с обичайни за вида размери, което обаче ... не диша. Спряла е и сърдечната му дейност. Миг след това решаваща се оказва намесата на бай Бехчет. Без много да му мисли, възрастният човек, който наскоро стана почетен гражданин на Разград, прави изкуствено дишане „уста в уста“ на най-малкия, 19-ти поред свой питомец.

Чудото се случва. Мъничето отваря очи и поема дълбоки глътки свеж парков въздух. Оживява, но е жизненоважно да забозае коластра поне през първия ден, поясни д-р Досев. Минути след като напрежението е попреминало, той кръсти най-малкия си пациент с името Цветан. Това никак не е случайно, тъй като по волята на съдбата точно преди седмица неговата съпруга го дари с дъщеричка Цвета. Най-любопитното е, че щастливото събитие е станало възможно също чрез цезарово сечение, извършено лично от шефа на родилното отделение в разградската болница д-р Матеев.


Димитър КИРИЛОВ