Търсене

Начало Крими Германия осъди наш трафикант на хора
Германия осъди наш трафикант на хора
04 April 2012

Германия осъди и прати у нас да лежи съдържател на незаконен публичен дом.

45-годишният Евгени Невенов Зафиров е наказан за тежка форма на търговия с хора с цел многократна сексуална експлоатация, за сводничество и два случая на изнасилване.

На 26 март Разградският окръжен съд приравни присъдата от 3 години и 9 месеца затвор, издадена от Окръжния съд на свободния хайзенски град Бремен, и изпрати Зафиров да доизлежи наказанието в Белене.04_04_2012_trafikant.jpgГерманските власти не са се бавили нито ден, след като получили сигнал, че в публичен дом в град Бремен насилствено са държани момичета и са заставяни да проституират.

При удара на дома с "червените фенери" на улица "Геестемюндер"14 в Бремен на 19 май 2010-та са открити 5 жени, както и двама клиенти.

Евгени Зафиров е задържан през юли 2010 година в Русе с европейска заповед за арест и предаден на немските власти.

Разследването продължава 9 месеца, а присъдите са произнесени през април 2011 година.

Осъдени са собственикът на бардака Евгени Зафиров, както и съучастниците му - сводникът Михаил Редей, който набира момичетата, и жената, която контролира проститутките - Яна Дурдонова.

От събраните материали по делото става ясно, че публичният дом в Бремен е създаден през 2009 година. Проститутките са набирани предимно от Чехия и Словакия, но има украинки, както и една българка.

Момичетата били държани против волята им и заплашвани с побой, ако избягат. Услугите им били рекламирани и на специален сайт, а клиентите си уговаряли часове по телефона чрез "маман".

19-годишна девойка срещнала случайно сводника Михаил Редей пред фабрика в чешки град, където току-що й отказали работа. Редей видял, че момичето е разстроено и го поканил на кафе. В разговора му предложил работа като продавачка в супермаркет в Германия или Холандия. Чехкинята приела, тъй като не успяла да открие никакво работно място в родния си град.

Тя платила 1500 крони за бензина и с Редей потеглила към Германия, но била откарана право в публичния дом в Бремен и заставена да проституира, става ясно от материалите по делото, водено в Германия.

Редей и собственикът Евгени Зафиров уговорили тарифата и условията за чехкинята в нейно присъствие, а девойката била заставена да обслужи двама клиенти още минути след пристигането си.

Изкараните пари се делели на три равни части - за собственика, за сводника, и за самото момиче, според уговорката.

30 евро струвал секс за 15 минути в публичния дом на Зафиров в Бремен. За половин час се плащали 50 евро, а 1 час секс струвал 100 евро. Третината, оставяна за момичето, била твърде мизерна. От нея проститутката трябвало да си купува храна, презервативи, гримове, дрехи. На всичко отгоре й удържали пари за наем.

Младата жена неведнъж се опитвала да се свърже с Михаил Редей и да му каже, че не иска да проституира, но така и не успяла да влезе в контакт с него.

"Страхувах се, че ако се съпротивлявам, няма да ме пуснат да си отида", казва по-късно пред съда младата жена.

Чехкинята нямала право да напуска публичния дом без придружител. Още при пристигането й взели мобилния телефон и сложили на него германска карта, на която маман приемала заявките за нейните клиенти.

Момичето рядко получавало възможност да вземе чешката си карта и да се обади на родителите си. Това ставало винаги под надзор.

Чашата преляла, когато на два пъти съдържателят на публичния дом Евгени Зафиров отвеждал младата жена в жилището си и я изнасилвал.

Въпреки че тя му казвала, че не иска да прави секс с него, той я насилвал.

След този случай младата жена споделила с други проститутки, че иска да си отиде. Тя й казали да не рискува. Преди това имало избягали момичета. Те били издирени и пребивани от Зафиров и от Яна Дурдонова.

След този разговор от чантата на чехкинята изчезнали всичките й документи и всичките й пари.

Оставено без изход, младото момиче видяло единствената си възможност за спасение, когато за кратко получило достъп до чешката си карта. То споделило с приятеля си, че е държано насила в публичен дом. Приятелят й уведомил чешката полиция и още на другия ден германските полицаи нахлули в дома на червените фенери в Бремен.

Съдът в Бремен е признал Зафиров за виновен в тежка форма на търговия с хора с цел сексуална експлоатация, за сводничество и за два случая на изнасилване. Утежняващо вината обстоятелство за съда е, че мъжът е изнасилил младата чехкиня без презерватив.

Съдът в Германия е присъдил Евгени Зафиров да изплати и парична компенсация на пострадалата чехкиня. Той й дал кола, която младата жена продала срещу 2000 евро.

Разградският окръжен съд приравни присъдата на Зафиров, като взе предвид времето за предварителния арест и излежаната част в германския затвор Ослебсхаузен. Съдебният състав с председател Емил Стоев постанови Евгени Зафиров да доизлежи наказанието си в Белене, в затворническо общежитие от открит тип, където ще има право и на работа.


Евгени Зафиров вози кюрди с лодка през Дунав

Евгени Зафиров е роден в кубратското село Беловец. Като младеж е футболист, играе в отбора на Кубрат. Върхът във футболната му кариера е участието във втория отбор на "Славия".

На 26-годишна възраст Зафиров се отказва от състезателна дейност и започва търговия с коли. Развежда се, а синът му започва да му помага в бизнеса. Внася автомобили от Германия и Холандия, търгува и с резервни части. Покрай този бизнес, започва да превозва гастарбайтери за Западна Европа.

Инцидент от 2008 година остава извън полезрението на българското правосъдие.

На 22 февруари 2008 година Гранична полиция залавя Евгени Зафиров да превозва кюрди с лодка през Дунава.

Кюрдите са от арабски държави и имат забрана да влизат в държави от Европейския съюз.


Виолета МИНЧЕВА, Мехмед ХОДЖОВ

Снимки: Мехмед АЗИЗ

 

otvoreno_obshestvo.jpgНастоящата публикация е създадена с подкрепата на Институт “Отворено общество” – София. Изказаните становища и мнения в нея са отговорност на авторите и не отразяват непременно мненията и политиката на института.

Журналистическите разследвания са в рамките на проекта “Никой не чака Одисей”, спечелил финансиране в рамките на конкурса “Повече плурализъм във време на криза”, организиран от Институт “Отворено общество” – София.