Търсене

Начало Оживление Пак е Петък, 13-ти
Пак е Петък, 13-ти
13 June 2008

Любопитни факти:

 

Имената на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви: Jack the Ripper, John Wayne Gacy, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore (Ted) Bundy.


Фаталната дата се пада поне веднъж и най-много 3 пъти годишно


Всички месеци, чийто първи ден се пада в неделя, имат петък 13-иСтрахът от фаталната дата си има научно наименование - трискаидекафобия


В картите Таро 13-ата е картата на смъртта


Изчислено е, че на този ден само в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара, тъй като много хора просто не отиват на работа


На 13 април 1970 г. експлозия на кислороден резервоар обърква плановете на совалката „Аполо 13“ за кацане на Луната. Совалката е изстреляна от ракетна площадка номер 39 (13 х 3). Екипажът, оцелял по чудо, се завръща на Земята. Сумата от цифрите в датата на излитане на ракетата, изписана по начина, възприет в САЩ (4-11-70), е 13. Часът на изстрелване на Аполо 13 е 13:13 американско време.


Доналд Доси, основател на Центъра за управление на стреса и Института по фобиите в Ашвил, Северна Каролина, казва, че страхът от петък, 13-и, измъчва между 17 и 21 милиона души само в САЩ.

 


В кои номерации е пропуснат №13:

на улиците във Флоренция


на болидите във Формула 1

на етажите на 80 % от небостъргачите

на пистите на някои летища


За всички суеверни:

 


Психолозите са доказали, че на суеверните хора им се случват лоши неща в такъв ден, но само защото те започват да се държат неадекватно и неспокойно и сами стават причина за нещастията си. Затегнете коланите - догодина три пъти ще се събудите на петък, 13-ти - през февруари, март и ноември! За радост, днес е първият и последният за 2008-ма петък, 13-ти.

 

Мила КЮЛЮМОВА