Търсене

Начало Оживление Можем да се къпем на три места в Разград
Можем да се къпем на три места в Разград
13 June 2008

 

От два дни баща и син Лицови – Росен и Ивелин, са назначени като спасители на язовир „Пчелин 2“. На водоема е разрешено плуването и ползването на плавателни съдове и съоръжения с развлекателна цел.

Според резултатите от анализите на РИОКОЗ водата е годна за къпане и в нея няма елементи, които да влияят зле на здравето.

 

13_06_2008_p4elina.jpg Лично шефът на спорта в общината – Вальо Бойчев, се гмурна в язовира преди около половин месец и взе проби за проверка на физико-химическите показатели на водата и наличието на минерални масла и бактерии. Със своя заповед кметът Денчо Бояджиев регламентира разкриването на водоспасителен пост, който ще функционира до 16 септември, с работно време от 9. 00 до 18.00 ч. в делничните дни и от 10.00 до 19.00 ч. в празничните дни. Разрешената зоната за къпане е на разстояние 100 м от брега и е максимално обезопасена, а спасителният пост е оборудван с всички необходими съоръжения и инвентар за оказване на помощ при нужда.


13_06_2008_strlbi6te.jpg На разположение на къпещите се са две водни колела, плажни чадъри, шезлонги и т.н. Те могат пълноценно да се възползват и от разкритото заведение за хранене и напитки, а за най-малките деца има развлекателен кът. В събота и неделя и през празничните дни до Пчелина се движи автобус № 7 с начални часове на тръгване 9.30, 13.30 и 19.00 ч., а обратна посока в 10.00, 14.00 и 19.30 ч.

Другото място за къпане и плуване е басейнът в комплекса по стрелба с лък, който работи на пълни обороти и разполага с модерна пречистваща техника, внос от Франция. Входът е с карти. Така се осигурява уютът и спокойствието на редовните посетителите, които в по-голямата си част са настоящи или бивши спортисти, както и членове на местния клуб по стрелба с лък. Комплексът предлага и прекрасни условия за провеждане на състезания по плажен волейбол. Освен това може да се тренира и стрелба с лък. В момента тече процедура по узаконяването на хотелска част, която разполага с 12 места за гости. Ръководството на СК „Абритус“ заслужава адмирации, че за толкова кратко време съумя да превърне стрелбището с лък в едно модерно спортно съоръжение, което няма аналог в страната.

13_06_2008_aqua.jpg Общината официално ще открие плувното лято на 18 юни. На басейн „Аква Холандия“ ще има куп забавни игри – като например гмуркане за изваждане от дъното на бутилки „Кока Кола“ и бира, състезания на 25, 50 и 100 м, както и демонстрации по спасяване на давещ се човек. Впрочем, на басейна се осъществява още една инициатива – курс за начално обучение по плуване. Проектът е на СК „Спорт в училище“ и се финансира от ДАМС. 150 деца от разградските училища са включени в програмата „Научи се да плуваш“, като в края на курса ще получат свидетелства, а за най-добрите ще има комплект плавници, очила и шнорхели.

 

Георги ДИМИТРОВ