Търсене

Начало Спорт Николай Ангелов на половин век
Николай Ангелов на половин век
13 June 2008

 

Николай Ангелов /Коко/ - да не повярва човек, става на цели 50 години. А ми се струва, че беше вчера, когато дребничкото русичко момченце от разградското школо "Васил Коларов" стана пълноправен член на "четата" на треньора Владимир Софрониев. На него му го препоръча учителката по физическо възпитание Златка Петрова. Коко, всъщност, се оказа като първопроходник в ред успехи на разградския баскетбол от миналия век.

Неговият училищен отбор донесе в началото на седемдесетте години на миналия век първите златни медали от пионерско училищно първенство на баскетболния фестивал в Хасково. Там заедно с Рефик Идризов, Михаил Панов, Любчо Ганев Коко беше основно действащо лице за успеха.

 

13_06_2008_koko_angelov.jpg В по-късни години беше сред най-успешно развиващите се състезатели на юношеската "А" група, като достигна до избирането му в отбора на юношеските "звезди" на България.

След военната си служба, през която беше на границата фелдшер, се включи в мъжкия баскетболен тим на "Лудогорец" и допринесе за неговото професионализиране и участие в "А" група. Имаше и "звезден мач", когато с точна ръка в края на баскетболната среща с елитния тим на "Академик"-София отбеляза победните точки от наказателни удари. С психическата си издръжливост той стана героя на тази запомняща се победа пред очите на многобройните зрители в разградската зала.

След завършване на състезателната си кариера и дипломирането си във ВИФ /сега НСА/ със специалност "Баскетбол", е неизменен треньор в разградския баскетболен клуб "Лудогорец" и УСШ "Р.Бухтев". Премина във всички възрастови ешелони, включително мъже и национален треньор на подрастващи. Както първи беше носител на златни медали като състезател, така стана и треньор, чийто отбор завоюва титла и се окичи със злато.

Следваха и ред други успехи, а страницата на баскетболната история на Разград е отворена да се записват още успехи на юбиляря, който се надяваме, че в треньорско отношение е на "жизненото поприще в средата".

Коко, бъди жив и здрав! Радвай се на любовта на близките си и на истинските си многобройни приятели!

 

Росен ЛИЦОВ