Търсене

Начало Крими Измамени гастарбайтери: Заплашваха ни с нож, когато искахме да се приберем от Италия
Измамени гастарбайтери: Заплашваха ни с нож, когато искахме да се приберем от Италия
29 February 2012

Тръгнах към Италия да бера зеленчуци, а се върнах омерзен, с финансова загуба от близо 600 лева.

Това разказва пред нас 29-годишният Юсуф Себайдин от Разград.

Преди години младият мъж работил като дюнерджия в Германия с добра заплата и задоволителни условия на труд. „Хванала“ го обаче дископатията и решил да се върне в областния град, където го чакали безработната му съпруга и четиригодишното му момченце.  


29_02_2012_ku6ata.jpg29_02_2012_iusuf.jpg

Но тъй като без хляб не се живее, а в Разград нямало кой да му го даде, Юсуф попаднал на обява, че се набират работници за бране на зеленчуци в Италия, обадил се и приел офертата. А тя гласяла следното: Юсуф трябвало да брои 150 евро на Реджеб Кунгьов от Лозница, а той се ангажирал да го закара до Ботуша. Реджеб обещал на Юсуф 35 евро дневен надник и осигурена удобна безплатна квартира.

Тъй като разградчанинът не искал да заминава сам, споделил офертата пред двама свои безработни другари - Сунай и Ахмед от Глоджево, които, водени от мотивите на Юсуф за прилична заетост и добра печалба, решили да го придружат.

Тримата млади мъже от региона тръгнали за гурбет на 15 февруари и още на следващия ден се озовали в Новасири в Сицилия. Закарани били в планината, където имало три-четири къщи без ток и вода. Липсвали всички обещани удобства. Нещо повече – на място някой си Сашо от Разлог, който се явявал като бригадир на гастарбайтерите, заявил на нашенци, че вместо обещаните 35 евро надник ще получават 25. А от дневната печалба ще трябва да плащат по пет евро наем за стаята, която по предварителни увещания трябвало да бъде безвъзмездна. На място се оказва, че тримата трябва да платят и 50 евро комисион за осигурената им заетост.

29_02_2012_leglata.jpg

„Квартирата беше ужасна, мухъл бе избил по стените, матраците бяха разпрани, а на всичко отгоре нямаше никаква вода и ток и затова няколко часа, след като вече бяхме пристигнали в Италия, ние тримата от Лудогорието бяхме решили да се върнем в Разград. Щом споделихме тази своя идея, Сашо ни заплаши с нож. Каза ни, че живи няма да ни пусне. Затова трябваше да останем“, разказва своите патила Юсуф. Въпросният Сашо бил прекият шеф на гурбетчиите, на него бизнесменът от италиански произход, някой си Салвадор, възлагал работата, а Сашо организирал да бъде свършена качествено и в срок.

Докато бил в Сицилия, Юсуф се запознал и с останалите работници – единайсет човека, събрани от различни краища на България, които, откакто били пристигнали на острова преди четири месеца, продължавали да се трудят без заплати под заплахата на ножа.

„Работата на полето бе трудна и мъчителна. Лази се на колене осем часа и се плевят някакви зеленчуци, подобни на зелки, финокии се казват, за първи път виждах такива. Към 11 часа на обяд ожаднях ужасно, там е топло, помолих да си наквася устата, но ми отказаха категорично, трябвало да чакам точно определения час за почивка – 12, за да се напия. Така продължих да си работя с пресъхнало гърло. Към 13 часа пък колегата поиска да отиде по малка нужда, не му разрешиха, та той чака до 15 часа, за да получи благословия да се облекчи“, спомня си още Юсуф.

29_02_2012_vodata.jpg

Потресени от робовладелските условия, разградчанинът и неговите приятели отново споменават на Сашо, че искат да се приберат в България. И отново срещат заплахи за собствения си живот и за този на семействата си.

Тихомълком от колеги гастарбайтери нашенци изнамират телефон на някой си Андрей от Севлиево, който пътувал често до Италия, и му позвънили да отиде спешно да ги прибере. След неколкодневен унизителен труд по полетата на Сицилия, нашенци успели да избягат, а Андрей ги транспортирал у дома срещу сумата от 110 евро за всеки пътник.

„Приключението до Италия и обратно ми струваше близо 600 лева, като включвам и парите, които изкарах в странство, без да ми се плати“, допълва историята си Юсуф.

За краткото си пребиваване в Италия Юсуф, Сунай и Ахмед се запознават с осем „себеподобни“ от Лознишко, Разложко, Разградско... Сред тях имало и три жени, които превивали гръб от сутрин до вечер без нито един евроцент изплатена заплата.

На всички им било обещано, че ако се трудят поне девет месеца, ще имат право на обезщетение от бюрата по труда в България, че стажът, трупан в Сицилия, ще им бъде признат, а с него и произтичащите социални привилегии. И всички се надявали, че така и ще бъде.

До редакционното приключване на броя опитите ни да се свържем с Реджеб Кунгьов по телефона се оказаха неуспешни. Джиесемът му бе изключен.

В Лозница знаят 36-годишния Кунгьов като въздържан човек, който не пие алкохол. Навремето бил завършил курсове за ходжа, но после почнал да пътува за Португалия и Испания, където се захващал със земеделска работа. Не се отличавал с финансово благосъстояние или поне не парадирал с него. Лозничани предположиха, че в момента Реджеб отново е в чужбина.

Междувременно тримата гастарбайтери пуснаха свои жалби в полицията и прокуратурата и чакат справедлива развръзка за претърпените си неволи в странство. За случая ние сезирахме лично окръжния прокурор Огнян Дамянов.

 

Потърпевшият Сунай ХАЛАДЖОВ:

Вместо обещаните 35 евро, казаха, че ще вземем 20

Уговорката с Реджеб Кунгьов бе да ни закара до Италия срещу 150 евро за всеки един. Обеща ни добри условия на работа и почивка и 30-35 евро надник. Когато пристигнахме обаче в Сицилия, ни бе заявено, че ще получаваме 25 евро надник, от които трябва да заделяме 5 евро за наем на квартирата. Трябвало да платим и 50 евро комисион заради осигурената работа. Затова избягахме. Платихме по 110 евро, за да се върнем в България.

В Сицилия ни заплашиха с нож - 7-8-сантиметров, когато казахме, че искаме да се приберем в родината си.


29_02_2012_ahmed.jpg

 

 

 

 

Потърпевшият Ахмед ШАРАФЕД:

Ние „изгоряхме“, дано другите се предпазят

Условията в квартирата бяха ужасни. Отношението към нас – също. Същата вечер, когато пристигнахме в Сицилия, отговорникът Сашо и неговият брат се почерпиха и почнаха да ни заплашват. Разбрахме, че хората, които бяха наети преди нас, не са се къпали повече от четири месеца. Убедихме се, че там наистина няма условия за това.

Силно се надяваме други млади хора да не се доверяват на подобни оферти и да не тръгват по нашия път. Ние „изгоряхме“, дано другите да успеят да се предпазят.


 

 

 

 

 

 

 

 

29_02_2012_ognian-damianov_2.jpg

Окръжният прокурор Огнян ДАМЯНОВ:

Ще назначим проверка

По случая ние ще назначим проверка, за видим дали тези факти отговарят на истината. За престъпление измама относно условията, в които лицата са попаднали в Италия, като че ли трудно можем да говорим, защото това е въпрос, който ние не можем да преценяваме. Но ще преценим дали има извършено престъпление относно трафик на хора. 

 

 

 

 

 

 

 

29_02_2012_pavlina-belceva_2.jpg

Павлина БЕЛЧЕВА, директор на Дирекция „Бюро по труда“ в Разград:

Хората да се доверяват на лицензирани фирми

Желаещите да работят в чужбина трябва да се доверяват единствено на лицензираните фирми за трудово посредничество. Само така те могат да имат гаранции, че няма да бъдат измамени и че правата им ще бъдат защитени. Фирмите за работа в чужбина се актуализират всеки месец. Със списъка можете да се запознаете както в дирекцията „Бюро по труда“ в Разград, така и на сайта на Агенцията по заетостта www.az.government.bg

 

Галина МАРИНОВА

Снимки Мехмед АЗИЗ

 

 

otvoreno_obshestvo.jpg

Настоящата публикация е създадена с подкрепата на Институт „Отворено общество“ – София. Изказаните становища и мнения в нея са отговорност на авторите и не отразяват непременно мненията и политиката на Институт “Отворено общество” – София.