Търсене

Начало Крими До 5 г. поправителен дом грозят съученика на 14-годишния Халил
До 5 г. поправителен дом грозят съученика на 14-годишния Халил
16 January 2008

Готова е съдебно-медицинската експертиза за смъртта на 14-годишния ученик от ОУ „Н.Икономов“ Халил Хасанов. Той почина на 11 декември миналата година след фатално сбиване с осмокласника Хюсеин Насуфов в двора на школото.
Според експертизата, смъртта на Халил е резултат на претърпяна черепно-мозъчна травма, мозъчно сътресение с изпадане в безсъзнание и развилото се като последица усложнение на аспирацията в дихателните пътища като пряка причина за настъпилата смърт. Това съобщи на пресконференция вчера окръжният прокурор Огнян Дамянов.
 

След като се е запознал със становището на вещото лице, обвинител №1 на областта е дал указания на разследващия орган да бъде изготвена допълнителна съдебно-медицинска експертиза. Тя трябва да отговори на въпроса: „Възможно ли е било след пристигането си медицинският екип да предотврати смъртта на Халил или тя е била неизбежна, ако се вземат предвид нанесените му удари?“. Очаква се крайното заключение да бъде готово до 10-15 дни и производството да бъде приключено в двумесечния срок, който изтича след 28 дена.
Целта на допълнително поставения въпрос е да се уточни каква точно е вината на Хюсени, за да бъде повдигнато прецизно обвинение, както и да стане ясно навременна ли е била медицинската помощ за Халил.
Според Огнян Дамянов, две са възможните обвинения, които могат да бъдат повдигнати срещу Хюсеин Насуфов – за причиняване на телесна повреда по чл.129 от Наказателния кодекс или за убийство по чл.115. Тъй като наказанието по тях е съществено различно, се налага и прецизиране на експертизата, обясни окръжният прокурор.
Според чл.63 от НК, който е в особените правила за непълнолетните, ако срещу Насуфов бъде внесено обвинение за причиняване на смърт, най-тежкото наказание, което може да му бъде наложено, е за срок от 5 г. Ако това стане, той трябва да го изтърпи в поправителен дом, а след навършване на пълнолетие - в затвор. Съществува и правна възможност на Хюсеин да бъдат наложени възпитателни мерки по преценка на съда, т.е. той да не бъде съден.
Проведеното до момента разследване по случая не е установило бездействие на длъжностни лица в училището, което да е в пряка и причинна връзка със смъртта на детето, допълни окръжният прокурор.
Психиатричната експертиза на Хюсеин е показала, че по време на инцидента той е имал възможност да разбира и ръководи постъпките си, стана ясно още вчера.

Мила КЮЛЮМОВА