Търсене

Начало Политика Милен МИНЧЕВ: Защото обичаме Разград!
Милен МИНЧЕВ: Защото обичаме Разград!
03 October 2011

Милен Минчев е кандидат за кмет на Разград, издигнат от Синята коалиция.

Той е на 45 години, предприемач, съсобственик на фирма „МАТ” ООД, която изработва метални изделия и строи фотоволтаични централи.

Минчев е финансист по образование, бил е директор на банков клон в Разград, от 2003 г. е в частния бизнес.

Женен, баща на две деца.


03_10_2011_milen_min4ev.jpgСмятате ли се достоен за кмет и защо?

Кандидатирам за кмет на Разград за трети път и с това си действие отговарям на въпроса повече от утвърдително.

През 2003 година за първи път се явих на избори и обещах промяна и възраждане за града и общината. Видимо не бях разбран в достатъчна степен и други оглавиха местната власт. Но Разград прогресивно западаше, обезлюдяваше се и губеше облика си на място, в което хората искат да живеят.

Аз се заех с частен бизнес. Моята фирма се развива успешно въпреки кризата. Наемаме нови и нови работници, даваме поръчки на други разградски фирми. Градът е малък, знаем се. Аз нямам какво да крия, считам, че се справям добре с работата си, убеден съм, че ще бъда толкова успешен и като кмет.

 

Защо се кандидатирате, какви са Ви мотивите?

Аз съм кандидат на Синята коалиция и в нашата листа фигурират доста имена на хора като мен. Ние сме взели живота си в собствените си ръце и независимо от това кой управлява, вървим напред.

В същото време в града цари усещането за обреченост и безперспективност.

Аз и приятелите ми от листата сме хора с чувство за обществен дълг. Всички ние сме дълбоко свързани с Разград, обичаме града си, миналото на фамилиите си. Затова сме избрали да живеем и работим тук, макар че можем да успяваме навсякъде. Но никой от нас не иска да живее там, където няма усмивки, не кипи динамика, няма мечти за по-добро.

Затова целта ни е след изборите да станем важен фактор в местната власт. Считаме, че само доказали се хора могат да върнат Разград на пътя на перспективата.

 

Какво не Ви харесва в Разград?

Не ми харесва, че Разград е градът на мечтите и всеки мечтае да го напусне. Няма как да ми харесва статуквото, което бавно, но неумолимо убива надеждата на хората за промяна към по-добро. Всяка година голям процент от завършилите училище заминават нанякъде, с твърдото намерение никога да не се върнат обратно. Всеки месец чувам, че мои познати, съученици, приятели, хора в активна възраст напускат Разград, защото нямат работа или дребният им бизнес не може да оцелее в град, където покупателната способност на хората е отчайващо ниска.

Обществените системи, които отговарят за образованието, здравеопазването са потънали в летаргия. Управляващите в лицето на ГЕРБ направиха в тези сфери кадрови промени, които са на път да взривят важни елементи от тези социални звена. Педагозите в Разград са категорични, че ги управляват безхаберни чиновници, които се интересуват само от заплатите си.

Дъщерята на мой приятел от нашата листа скоро ще има дете. Младите родители са решили, че най–добре за семейството е то да роди в тутраканската болница. Ами това е срам за Разград, за традициите в местното здравеопазване, което пази спомена за лекари, превърнати от хората в легенди.

Всяка сутрин като тръгна за работа и ми се налага да се въртя с колата си като пумпал по улиците от двете страни на Лома, и си казвам, че не харесвам транспортната схема в този град. Не познавам шофьор, който да не е изпадал в същия бяс по тази причина.

Не ми харесва, че всеки, докопал се до властта в този град, обяснява неразрешените му проблеми с „Няма... това, няма ...онова”. Ако в частния бизнес работиш по тази формула, те чака фалит и нищо друго.


Какво искате да промените, какво трябва да се промени?

Първо ще променя подходите към решаването на проблемите. Няма да се чака нещо да се направи някъде другаде, че да се се случат нещата и при нас. Няма да чакам китайците да дойдат да построят завод. Ще помагам на бизнеса, който вече е в този град да се развива, да отваря нови работни места.

Моята фирма работи в областта на зелените технологии. Строим електрически централи, които се захранват с енергия от слънцето. Това са технологиите на бъдещето. В Разград има условия това производство да се развива ускорено, да се разкрият нови производства. Ще заложа на това, че трябва да структурираме местната икономика така че тя да се справи с предизвикателствата на утрешния ден. Само модерните производства могат да привлекат млади хора, с квалификация, които не са съгласни да работят за 300 лева заплата. А когато индустрията в един град дава пари, ще има и за обслужващата сфера, и за култура, и за спорт. Не бива да се работи само за да се оцелее.

 

Визията Ви за Разград, основни акценти в програмата Ви?

Ще работя Разград да стане зелен град на бъдещето. Кметът не може да управлява бизнеса, той може само да създава условия фирмите да инвестират в неговата община. Но с управленските си решения кметът може да даде знак на бизнеса какъв тип икономика да се развива в съответното населено място.

Ако аз съм кмет, общината ще стане енергийно независима. Всички обществени сгради, училища, детски градини, спортни зали ще използват възобновяема енергия. И така няма да има никакво значение поскъпва ли токът или газът, спира ли някой някъде някакво кранче.

Ще въведа в употреба електромобилите. Кметството ще ползва коли, задвижвани от ток. Това е колата на бъдещето,

Ще искам местните данъци и такси да бъдат възможно най-ниски и справедливи. Няма да съдирам кожата на хората и да товаря бизнеса с налози, за да има пари в общинската хазна. Парите трябва да идват от печалбите на фирмите, от това, че в града се въртят пари, че хората имат средства да купуват, други да им продават. Благосъстоянието се трупа капка по капка, а не като отсичаш главата с данъчна тесла.

Когато се кандидатирах за кмет преди няколко години, казах, че ще реконструирам градския пазар и ще покрия Лома с паркинги. Тогавашният кмет Узунов прие идеите ми с насмешка. По-късно приемникът му Бояджиев реализира проекта ми за пазара. За паркингите върху Лома не им стигнаха умения. Но аз знам как може да се финансира този проект, ще го реализирам и ще отпуша движението в центъра.

Не съм човек на празните приказки и не давам обещания, които няма да се изпълняват. Всичко, което казвам, ще го направя, защото знам как трябва да стане. Имам и опита, и уменията, и контактите, необходими, за да доведа нещата докрай.


Ако станете кмет, как виждате Разград и общината след четири години?

Кандидатирам се, защото искам след четири години атмосферата в Разград да е друга. Да са налице промени в местната икономика, които да отчитат растеж. Хората да виждат перспектива и да планират живота си тук.

Ще съм променил вида и качеството на административните услуги в кметството. Не знам дали и кога България ще има електронно правителство, но ако в следващите четири години кметът на Разград се казва Милен Минчев, общината ще има електронно кметство.

Какво ще направите, за да спре обезлюдяването на общината и бягството на млади хора?

Всичко в моята програма е ориентирано към модернизацията на Разград. Местната икономика да се развива така, че да предлага работни места за високообразовани млади хора. Само така ще се спре обезлюдяването на общината.

За да бъде един град привлекателно място за живот обаче, той трябва да предлага съвременни услуги. В днешно време съществуването без добър интернет е немислимо за младите. Затова ще покрия Разград с безплатен Wi Fi. И за да не ме обвини някой, че се изхвърлям с обещания, ще изпълня част от намерението си преди изборите. Един от кварталите ще бъде оборудван с мрежата до 20 октомври. Проектът ще се финансира частно от мои средства и на колегите ми от листата. Тази инвестиция не е евтина, но ние не сме хора, които хвърлят думите си на вятъра. Отиваме на тези избори, защото обичаме Разград и го показваме с действията си. А изградената от нас Wi Fi система ще остане да работи, дори ако аз не бъда избран за кмет. Считам, че това е много сериозно доказателство за сериозността на нашите намерения.


Кой е основният Ви противник?

Аз съм върл противник на чиновническото безхаберие, на некомпетентността и административния произвол, независимо от партийната им принадлежност. Не приемам да ме управляват хора, които влизат във властта, за да се радват на чиновническата си заплата. И които от страх да не я загубят, предпочитат да бездействат.

Аз идвам от средите на бизнеса, където мързелът, безотговорността и некомпетентността се наказват жестоко. Предприемачът заплаща за всяка своя грешка със собствените си пари. Затова ще се боря срещу всички, които имитират промяна, говорят за реформи, но всъщност търкат столовете в канцелариите си или разнасят скъпите си костюми по президиумите. Те са моите противници. Другите са политически опоненти.

 

Представете си, че общинският съвет вземе полезно за града решение, с което обаче не е съгласна Вашата партия или партията, която Ви подкрепя, или лидерът й. Вие чия страна ще вземете?

Винаги ще съм на страната на полезните решения. Но нека веднага да кажа, невъзможно е десните партии, които ме издигат за кандидат, да блокират полезно за Разград решение.

Иначе аз съм самостоятелен в мисленето и в действията си човек и партийни съображения не могат да ми бъдат налагани. Така че няма дори теоретична опасност да навредя на интересите на хората, воден от политически мотиви. В същото време съм доказал, че мога да се вслушвам в мнението на другите и да работя с всички в името на града.


Срамувате ли се от нещо в миналото си?

Не само не се срамувам, гордея се с всичко, което съм направил досега. Аз съм момче от Гецово, което само с труд и постоянство си е проправяло пътя в живота. Ожених се много млад, с жена ми Мария започнахме от нулата. През 2003 година, когато за първи път се кандидатирах за кмет, бях директор на банков клон. Тогава декларирах, че правя решителна промяна в живота си. Загубих изборите, но не се върнах на чиновническото място. Заложих на себе си, отдадох се на бизнеса. Днес моята фирма дава работа на много хора от Разград. Чувствам се отговорен за тях, за семействата им. Виждам, че оценяват усилията ми, това ме прави още по-уверен в решението ми да се боря за кметския пост в Разград.


Вярвате ли в Бога? В какво вярвате?

Аз съм християнин, спазвам традициите, имам вяра в Бога и залагам на доброто. Много съм привързан към семейството си, считам го за най-голямата опора в моя живот. Вярвам и разчитам на хората, с които работя, с които споделяме еднакви ценности. Вярвам на приятелите, с които съм минал през различни изпитания и никога не се отричам от хората и нещата,в които вярвам.

 

Посланието Ви към хората в общината?

И аз, и моите колеги от листата на Синята коалиция участваме в тези избори, защото обичаме Разград. Нас ни интересува какъв е той днес и какъв ще е утре. Иска ни се повече хора като нас да изберат да останат в нашия град. Обещавам да работя за Разград така, че в следващите години да го заобичат като мен и тези, които сега искат да се махнат оттук.