Търсене

Начало Политика Д-р Хасан АДЕМОВ: Идвам да правя политика с любов, а не с омраза
Д-р Хасан АДЕМОВ: Идвам да правя политика с любов, а не с омраза
30 September 2011

Д-р Хасан Адемов е кандидат за кмет на община Разград от Движението за права и свободи.

Роден на 24.01.1953 година в Исперих.

Завършил е ВМИ – Варна. Лекар по професия, специалист по анестезиология и реанимация.

Депутат в 38-мо, 39-то, 40-то, 41-во Народно събрание. Два мандата председател на Комисията по труда и социалната политика.

Има специализация по стопанско управление и здравен мениджмънт в Ирландия и Полша и специализации по социално осигуряване в България и няколко европейски страни.30_09_2011_ademov_9.jpgСмятате ли се за достоен кмет и защо?

Всички регистрирани кандидати за кмет на община Разград притежават своите достойнства. Различният профил на петимата кандидати е предпоставка за интересна предизборна кампания. През последните 15 години натрупах сериозен опит в законодателната власт, който мога да трансформирам в успешна регионална политика, ако Негово величество избирателят ми гласува доверие. Не подценявам качествата на моите опоненти, нито пък надценявам своите шансове. С моята кандидатура изборът в Разград става интересен. Чисто и просто давам възможност и за по-различен типаж кандидат – човек с огромен опит, запознат с тънкостите на социалната сфера, познат на разградската общественост като почтен професионалист и работохолик, различна фигура с национален авторитет и популярност, човек, който идва отгоре, за да помогне Разград да се развива с ускорени темпове.


Защо се кандидатирате, какви са Ви мотивите?

Мисля, че е съвсем нормално, когато си натрупал завиден управленски и организационен опит, да се опиташ да впрегнеш познанията си в интерес на живеещите в община Разград. Хората тук се оплакват от липсата на възможност за реализация; безработицата е сред високите в страната, особено младежката безработица и хората в предпенсионна възраст, пазарът на труда не предлага възможности за устойчиви и добре платени работни места, малкият и среден бизнес са поставени на колене. Тъкмо тези области, както и организацията на здравеопазването, са част от моите предимства. Повярвайте ми – смело мога да заявя, че разбирам от борбата с безработицата, от нормалното функциониране на трудовия пазар и от ефективното развитие на човешките ресурси.

Възможностите, които дават националните и европейски инструменти като Националния план за действие по заетостта, оперативните програми „Развитие на човешките ресурси и конкурентоспособност”, както и Европейският социален фонд, са гаранция за успешно справяне с икономическата криза и последствията й за жителите на общината. При очевидния провал на управляващите от ГЕРБ при реализирането на всички политики, шансът на Разград е възможността за провеждане на модерни, ефективни и изпреварващи политики.


Какво не Ви харесва сега в Разград?

Не съм от хората, които зачеркват всичко направено до тук. Светът не започва от днес. Друг е въпросът, че може Разград да се развива с ускорени и изпреварващи темпове. Организацията на услугите, които предоставя община Разград плаче за осъвременяване и модернизиране. Младите хора трябва бързо да получат равен шанс за реализация. Не е на ниво общинската пътна инфраструктура. Особено в селата пътищата са в окаяно състояние. Организацията на образованието, особено след неудачните кадрови решения на управляващите от ГЕРБ, е на много ниско ниво. Здравните услуги, особено в селата, са недостъпни. За профилактика и рехабилитация въобще не може да се говори. Разградчани се лекуват в съседни общини, почиват и ползват развлекателни услуги в Търговище. Все проблеми, които са основна предпоставка за търсене на нови възможности.


Какво искате да промените, какво трябва да се промени?

Най-лесното, което може да се направи, е общинската администрация да се обърне с лице към хората. Да ги обгрижва с усмивка, да вижда в тяхно лице служители, които са готови да помогнат.

Малка, стегната, силно подмладена, професионално подготвена и обърната с лице към нуждите на хората администрация. Балансирано представителство на всички граждани, независимо от тяхната етническа принадлежност, прозрачност и сериозно присъствие на гражданското общество при вземането на управленски решения.

Управление, честно, открито, с ясно изразен антикорупционен характер и възможност за граждански контрол на всички управленски нива. Това е, което искам да се случи в Разград.


Визията Ви за Разград, основни акценти в програмата?

Разград има крещяща потребност от преодоляване езика на омразата и отрицанието, които създават условия за конфронтация и разсейване потенциала на хората. Надделява усещането за нетолерантност, особено от страна на новите управляващи от ГЕРБ.

Разград има нужда от координирани усилия, използване капацитета на всички можещи и знаещи за благото на града ни, а не от деструктивни тяснопартийни действия с цел дискредитиране на политическия опонент.

Моята програма за управление на местно ниво се основава на един основен стълб oт приоритетите в развитието на общината – екологична икономика или икономика на екологичния потенциал и щадящите природата дейности, провеждани от предприемчиви, свободни, образовани, конкурентоспособни и здрави български граждани.

Екологично селско стопанство, биологично селскостопанско производство и преработка на селскостопански продукти; екологично зелено предприемачество; екологична енергетика; здравен, оздравителен, рехабилитационен туризъм; стимулиране на предприемачеството и местния бизнес са направлението за изпреварващо развитие, които се откриват пред общината ни на базата на екологичния потенциал и новите приоритети в развитието на Европейския съюз.

Всяко семейство с поне един работещ, особено в селата, е най-важният приоритет за гарантиране на минимален жизнен стандарт.


Ако станете кмет, как виждате Разград и общината след 4 години?

Мечтата ми е Разград да се развива ускорено, общинската администрация да е модернизирана, включително и с електронни услуги, малкият и средният бизнес да са стабилизирани, икономиката да генерира заетост и прилични доходи, гордостта на всички ни - „Лудогорец”, да стъпи на европейски терен и да разнася славата на Лудогорието, борбата, баскетболът, леката атлетика и колоезденето да възвърнат старата си слава.


Какво ще направите, за да спре обезлюдяването на общината и бягството на млади хора?

Няма магическа рецепта, но могат да се положат усилия, чрез даване на шанс за старт в кариерата на млади, образовани и амбицирани разградчани.


Кой е основният Ви противник?

Гледам на моите колеги по-скоро като на опоненти. Учуден съм от целенасочените опити на екипа на кандидата на ПП ГЕРБ да етнизира кампанията. Като няма какво да отчетат и предложат, насаждат страхове и митове за опасния враг. Много скоро ще разберат, че това, с което спечелиха парламентарните избори – „всички срещу ДПС”, ще се преобразува на тези избори във „всички срещу ГЕРБ”.


Представете си, че общинският съвет вземе полезни за града решения, с които обаче не е съгласна Вашата партия или партията, която Ви подкрепя или лидерът й. Вие чия страна ще вземете?

Интересен въпрос, който има само един възможен отговор. Разбира се, че страната на гражданите, които са ми делегирали правото да ги представлявам и да защитавам техните интереси.


Срамувате ли се от нещо в миналото си?

Не. Нямам основания за притеснение. Всичко, което съм постигнал, дължа на шанса, Бога, семейството и възможността да се трудя и работя в Република България.


Вярвате ли в Бога? В какво вярвате?

Произхождам от семейство, в което дядо ми е бил религиозно образован. Вярвам в Бога, с божия помощ и много труд се стремя да бъда честен, почтен и винаги в съгласие със себе си.


Посланието Ви към хората в общината.

Обичайте града и общината. Те са ваши. Политика, в това число и на общинско ниво, се прави с любов, а не с омраза.

Бъдете търпеливи, вярвам във вас, знам, че можем да преодолеем себе си.

Заслужава си да опитаме, нали?