Търсене

Начало Политика Ивайло Калфин опита кебапчета и баклава навръх Шекер Байрама
Ивайло Калфин опита кебапчета и баклава навръх Шекер Байрама
02 September 2011

Съседите на бате Вени, Венелин Узунов Ани и Пачето бяха горди и

Навръх Рамазан Байрам кандидатът за президент на БСП Ивайло Калфин бе на гости на Ани и Пачи в разградското село Радинград. Семейството го посрещна с домашна наденица, кюфтета и кебапчета собствено производство, локум и два вида домашна баклава.Съседите на бате Вени, Венелин Узунов Ани и Пачето бяха горди и

02_09_2011_kalfin.jpgАни и Пачи имат две дъщери, които са ги дарили с две внучета – момче на 12 години и момиче на 10. Семейството дели времето между Истанбул, Радинград и Разград. За ваканцията внучетата са при баба и дядо на село и при сватовете им в Разград.

Съпрузите живеят в квартал „Авджилар“, както и много други наши изселници. Когато се съберат, пеят „Моя страна, моя България“ и плачат за родината. Горди са, че освен турски и английски, внучетата говорят свободно и български, въпреки че са отраснали и живеят в Турция.

„Щом си влязъл в моята къща, ще станеш президент, аз съм кадемът на селото“, посрещна Пачи Ивайло. Домакинът добави: „Днес е празник – посрещат се гости, а всеки ден е празник, когато се посрещат приятели!“.

02_09_2011_kalfin1.jpgОбластният мюфтия на Разград Мехмед Аля прие в сряда Ивайло Калфин със същото пожелание - да стане президент. „Надяваме се, че ще спечелите и ще помагате в България да има повече духовност“, каза Аля, който почерпи госта си с четири вида домашна баклава. Той показа на Калфин единствената работеща в Разград джамия и отправи молба за съдействие за отваряне на петвековната „Ибрахим паша“ в центъра на града. Мюсюлманският храм е затворен поради липса на средства, макар че е паметник на културата.

Същото помолиха и жените, дошли в джамията специално да разговарят с евродепутата, който ги уважи за Шекер Байрама. „Ще станеш президент“, нарекоха го възрастните мюсюлманки и му подариха свещени за религията им книги, от които да черпи мъдрост за делата си.

Калфин благодари за топлото посрещане и обеща винаги да помага за развитие на духовността, без която всички българи сме обречени. Заедно с мюфтията споделиха общо виждане, че в училищата ни трябва да се изучава вероучение с включване на историята на всички вероизповедания в България. Мехмед Аля подари на Ивайло броеница от малахит – камъкът със специални свойства да го пази от лоши очи и да гони злите духове.

На пресконференция в сряда кандидат-президентът остро разкритикува политиката на ГЕРБ в земеделието и дори прогнозира фалити в края на годината на дребни земеделски производители. Другата тема, по която той говори и на срещата със симпатизанти, бе добивът на шистов газ. По думите му, това е отровна технология, опасна за почвата и въздуха и като цяло за здравето на хората. Калфин обеща, че едно от първите неща, които ще направи, ако бъде избран за държавен глава, е да насрочи референдум за шистовия газ. Освен Разград, обиколката му включваше и посещения в общините Исперих, Завет, Кубрат и Лозница. Социалистите от Исперих подариха на Калфин подкова за късмет.