Търсене

Начало Оживление 30 трабанта на парад и състезание в Лозница и Търговище
30 трабанта на парад и състезание в Лозница и Търговище
26 May 2008

 

Събота, 24 май - Деня на славянската писменост и българска просвета и култура, в Лозница се проведе петият юбилеен парад на собствениците на „Трабант“.

Той се организира и проведe под егидата на кмета на община Лозница Айхан Хашимов и местния клуб „Трабант“ с председател Съби Събев. В парада взеха участие над 30 картонени лъва, подредени на главната улица на градчето.

26_05_2008_trabi1.jpg  
 

26_05_2008_pobediteli.jpg26_05_2008_mis_i_mistur.jpg В проявата взеха участие представители от Русе, Варна, Добрич, Велико Търново, София, Търговище, Разград.

За първи път се събраха 3 трабанта 600, производство 60-те години на миналия век. Машините са на Съби Събев от Лозница, на Кольо Тончев от Добрич и на Добромир Паунов от Димитровград. Имаше не по-малко интересни тунинговани трабита. От пръв поглед в очите на публиката се набиваха жълтото кабрио на Ивайло Стойчев с двигател на „Фиат Панда“, 1.1, разградското траби на Тихомир Христов, с изрисувани наръка животни върху колата си се представи 17-годишният варненец Александър Пеев. Всеки дошъл да погледа някогашните соцвозила на бившата ГДР, остана с нови спомени за тях.

От Русе 6 рокери от мотоклуб „Ескадрон“ наситиха обстановката със своите мощни мотори. Оказа се, че те са приятели на русенския клуб „Трабант“ и си ходят по сбирките редовно.

Журито проведе конкурс за най-добър тунинг като купите спечелиха Александър Пеев от Варна; най-оригинален вид – Недялко Йорданов от Русе; най-стар трабант – Кольо Тончев от Добрич. С грамоти бяха наградени: най-млад участник - Димитър Димитров от Търговище; от най-далеко място дошъл на парада - Орлин Първанов от София; най-добре представила се дама - Пенка Цанева от Русе.

На тази юбилейна сбирка бяха излъчени „Мис и Мистър парад на „Трабант“. Победители станаха Милена Петкова и Мартин Петров - и двамата от Русе.

След приключването на конкурса колоната се отправи за Търговище. Там на площада се проведе майсторско управление на „Трабант“, включващо 7 упражнения. Тук най-добре се представи Мартин Калчев от Варна, който спечели купата на кмета. Негови подгласници станаха Атанас Атанасов от Търговище и Ангел Калчев от Русе.

Грамота за най-атрактивен участник получи Ивайло Антов от Велико Търново, най-добре представила се дама - Дияна Събева от Търговище, най-възрастен участник - Неделчо Русев от Търговище.

След приключване на състезанието, групата, върнала се в Лозница, проведе скоростна отсечка. Тук най-бързи бяха Атанас Атанасов от Търговище, Тихомир Христов от Разград и Дияна Събева от Търговище. Купи, грамоти, плакети на победителите връчи кметът на Лозница Айхан Хашимов.

 

Венко ВЕНКОВ