Търсене

Начало Политика Д-р Валентин ВАСИЛЕВ: Основният ми опонент ще бъде кандидатът на ДПС
Д-р Валентин ВАСИЛЕВ: Основният ми опонент ще бъде кандидатът на ДПС
03 August 2011

 

Д-р Валентин Василев е на 41 години. Кореняк разградлия, известен в града много преди да влезе в политиката като един от най-добрите баскетболисти от златната епоха на „Лудогорец“. От това време му е останал прякорът Вальо Баскета.

Василев е сред основателите на ГЕРБ в Разград. Поста областен управител получи от правителството на Бойко Борисов през август 2009 година.

По професия е ветеринарен лекар. Женен, с една дъщеря. Съпругата му Елена Василева също е ветеринарен доктор.


03_08_2011_d-r_vasilev.jpgГосподин Василев, смятате ли се за достоен за кмет и защо?

Дали съм достоен за кмет на община Разград ще кажат моите съграждани на предстоящия вот. За мен този пост не е самоцел, но аз и моите колеги от ГЕРБ имаме силна воля и амбиция за промяна на случващото се от години в нашия град. Разград изостава в своето развитие, обезлюден е, хората трудно намират работа, заплащането е ниско, малкият и средният бизнес замират, апатия е обхванала хората, защото не виждат алтернатива. Като кандидат за кмет няма да давам нереални надежди и обещания. Колкото и нескромно да звучи обаче, смятам, че като областен управител изградих позитивен имидж и демонстрирах добри практики в областна администрация, които могат да се пренесат и в общината.


03_08_2011_dom.jpgЗащо се кандидатирате, какви са Ви мотивите?

Бях единодушно номиниран от съпартийците си. Гласуваното доверие е достатъчно сериозен мотив, за да приема това предизвикателство. Няма да скрия и личната подкрепа на премиера Бойко Борисов, която е знакова не само за мен, а и за Разград.


Какво не Ви харесва сега в Разград?

В Разград не ми харесва дебелоочието на върхушката управляващи, в Разград не ми харесва болезнената липса на млади хора, обяснима и с незаинтересоваността на властимащите. Младите хора не се интересуват от скъпоструващите цветни градинки на „Паркстрой“, на тях им трябва среда, среда в която да се развиват напред и нагоре. Не харесвам лицемерната демагогия, проповядвана и към момента от местната власт в Разград. Не харесвам и подмолните пазарлъци на БСП и ДПС.


Какво искате да промените, какво трябва да се промени?

Първо трябва да се надрасне консервативността. Разград е малък град, съхранил е патриархални порядки и нагласи. Това не е лошо, докато някой не се възползва от тях и не манипулира обществото и гражданствеността. Притеснително е общото усещане за демотивираност на хората, за това, че нищо не зависи от техния глас – недоверие, апатия и отчаяние е обхванало гражданите. Затова аз лично ще призова всички да направят своя избор, да излязат и да излеят недоволството си или удовлетвореността си от управлението на Разград, но да го направят разумно, защото в техните, в нашите ръце е съдбата ни и съдбата на нашите деца в Разград. А в конкретика – искам да се промени статуквото, а това може да стане само чрез изразена категорична гражданска позиция.


03_08_2011_stad.jpgВизията Ви за Разград, основни акценти.

Като областен управител и гражданин на Разград, проблемите на града, са и мои проблеми. Те определят и моята визия за развитието на Разград, визия, която има много измерения. На първо място привличане в региона на сериозни европейски средства, като пример винаги соча община Габрово с привлечени около 125 милиона евро.

Важен аспект за общината е и подобряването на градската пътна мрежа и транспорт. За ускореното им развитие ще помогне много и изграждането на високоскоростната магистрала Русе, Варна, която ще мине през Разград и за чието строителство правителството на Бойко Борисов вече работи. Около този важен път ще се оформят нови индустриални зони, а това означава привличане на инвестиции в Разград, нови производства и работни места.

Давам си сметка, че важно за хората е и запазването на културната идентичност на региона. Стъпка в тази посока вече направихме като сложихме началото на нова традиция с организирането на първия „Капански събор“ в с.Гецово на връх Цветница тази година. Като знам каква силна емоция породи той сред хората с капански корени, вярвам, че ще се превърне в техен ежегоден празник.

Не искам да отмина и еуфорията, която повдигна духа на спортната общественост в Разград, след като с усилията на Кирил Домусчиев започна възраждането на футбола в града и „Лудогорец“ с летящ старт влезе в „А“ група. Началото се постави с влизане на футболния ни клуб в майсторската група. Аз като бивш баскетболист не съм безразличен и към другия традиционно любим спорт на Разград – баскетбола. Затова ще поставя началото и на поредица от инициативи за подпомагане на детско-юношеския баскетбол.

Трябва да се обърне сериозно внимание и на другите спортове с дългогодишни традиции. Необходима е цялостна стратегия за развитие на спорта в община Разград.


03_08_2011_ludogoretz.jpgКой е основният Ви противник?

Основните противница са всички дългогодишни креатури на БСП и ДПС. Няма да ги спомена поименно не от добро възпитание, а защото рискувам да пропусна някого. Мисля, че всички ги знаем, те властват в града ни повече от 20 години. Местните висши партийци на БСП, например, няма сами да слязат от политическата сцена с навършване на пенсионна възраст. Явно е, че тях трябва да ги „пенсионира“ избирателят.

В личен план, като кандидат за кмет на ГЕРБ, основният ми опонент ще бъде кандидатът на ДПС. Това важи с още по-голяма сила, ако кандидатът е д-р Хасан Адемов. Той е с дългогодишен парламентарен опит и с голямо влияние в региона, а е и от малкото политици, които не се свързват с корупционни схеми. Мисля, че на тези местни избори хората ще гласуват само за кандидати, които освен всички други качества имат и необходимия морал. Поради тази причина считам, че „независимият кандидат“ г-н Денчо Бояджиев е образно казано в трети коридор. Иначе съм наясно, че Бояджиев ще се съюзи и с дявола, само да остане кмет на нашия град.


Представете си, че общинският съвет вземе полезно за града решение, с което обаче не е съгласна Вашата партия или партията, която Ви подкрепя, или лидерът й. Вие чия страна ще вземете.

Практически невъзможна е хипотезата ГЕРБ или неин лидер да се противопостави на едно решение, полезно за Разград. Ние вече сме показали в общинския съвет, че подкрепяме всички важни и полезни за града решения, без значение кой е техният вносител.


Срамувате ли се от нещо в миналото си?

Какво значи да се срамувам от миналото си? Аз умея да си признавам грешките и да се уча от тях, уча се и от грешките на другите, които не бих желал да допускам. Иначе винаги съм се старал да живея честно, да отстоявам мнението и позицията си, да достигам целите си. Аз съм изградил ясни правила в своя живот. Стремя се да бъда достоен Човек, да уважавам родителите си и да се грижа за семейството си, да съм съпричастен и ангажиран с потребностите на разградчани. Като човек мисля, че съм позитивен и прагматичен. Поставям и достигам целите си, отстоявам мнението си. Като участник в политическия живот – като общински съветник и като областен управител на област Разград, считам, че нямам от какво да се срамувам, защото водещи в действията ми винаги са били чистата съвест, съзнание и отговорност.


Вярвате ли в Бога? В какво вярвате?

Вярвам, че всеки човек има път, който трябва да извърви, за да осмисли живота си и да остави след себе си диря. Да се самоусъвършенства и развива.


Посланието Ви към хората в общината.

Моето мото се припокрива с мотото на ГЕРБ „Заедно сме по-силни“. Хората в Разград не трябва да забравят, че в гражданското общество, в което живеем, всеки от нас е уникален, всеки има свои планове и възможности за развитие, но ние сме и общност, която трябва да чертае заедно визията и бъдещето на града. Всеки от нас трябва да бъде активен, да изразява своята гражданска позиция, да бъде ангажиран със случващото се, за да можем ние и нашите деца да имаме едно спокойно и по-успешно бъдеще. Искам един ден всеки от нас да може с чиста съвест да заяви, че е спомогнал Разград да е един благоустроен европейски град, в който всеки да намира своето място и децата ни да не търсят пътища за бягство, а с любов и гордост да заявяват: „Разград е развит европейски град“.