Търсене

Начало Политика БСП смазва „стари пушки“ за битката наесен
БСП смазва „стари пушки“ за битката наесен
08 July 2011

 

Денчо Бояджиев да е отново кандидатурата на БСП за кмет, е решението на ръководството на социалистите в Разград, което бе подкрепено и на проведената общинска конференция. По изричното желание на самия Бояджиев формулата за участие е отново същата, както и на миналите избори - независим кандидат, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП. Отлично информирани източници съобщиха, че градоначалникът многократно сам е поставял условието си на партийните събрания с думите: „ако не съм независим, се отказвам“. И както се вижда, това е дало резултат, поне за него.

 

denco_8.7.jpgВъпреки че част от актива недоволства - къде открито, къде в неформална обстановка, от факта, че от 2005 година насам - откакто Денчо Бояджиев замени Венелин Узунов, БСП така и не е успяла /или не е пожелала/ да подготви алтернатива и отново залага на стар играч, резултатите от гласуването на конференцията са категорично в полза на настоящия кмет.

Според нашите източници по подобен начин е преминало и одобряването от конференцията на кандидатската листа за общински съветници. Въпреки че е имало предложения за промени, тя е приета едно към едно във вида, в който е предложена от общинския съвет на БСП - Разград без много дискусии, което бе квалифицирано като „запушване на устата“. Мотивът е, че първо имало номинации от основните партийни организации в общината, а след това специално назначена комисия е извършила подредбата, която била съобразена с желанието на редовите членове.

Единственият вътрешнопартиен спор е бил кой да води листата. Направено е разумно предложение - на най-престижното място да бъде поставен дългогодишният общински съветник адвокат Стоян Димитров. Номинацията е основателна - това е един от най-активните и компетентни съветници в местния парламент, уважаван от всички политически сили. Само че това среща съпротивата на общинския и областен лидер Добринка Монева, чийто авторитет сред електората пък е безспорен. По подобие на новия стар кандидат-кмет и тя поставя условието - ако не съм първа, се отказвам. В крайна сметка, сред три мандата председателстване на общинския съвет и един мандат като съветник, Монева е начело на листата за месните избори наесен.

С №2 е Стоян Димитров, който е с най-голям стаж в местния законодателен орган. Под избираемия №3 е инспекторът в разградския офис на НАП Петко Стоянов, който е ново лице за по-широката аудитория и е един от двамата в листата в младежка възраст. №4 не е изненада - юристката Милена Цанева, няколко мандата общински съветник, бивш зам.-кмет на община Разград и бивш зам.-областен управител от квотата на БСП. На пето място е поставен представител на т.нар. гражданска квота - главният художествен ръководител на Капанския ансамбъл и почетен гражданин на Разград Румян Занев. След него е вторият млад човек в листата - Мустафа Назъм от с. Раковски - лидер на младежкото обединение в БСП - Разград. №7 е дългогодишният зам.-кмет на община Разград Кина Дякова, а №8 - Мирослава Кацарова, опитен кадър на социалистите - бивша общинска съветничка, а понастоящем директор на Регионалната библиотека „Проф. Б.Пенев“. Място №9 е отредено за втори представител от гражданската квота д-р Владимир Заимов, бивш шеф на Здравната каса в Разград. В първата десетка на червената листа, наброяваща 33 имена, е също познато лице - Любомир Райчев, бивш съветник от предходния мандат, който стана известен като автор на „поправката Райчев“ в Наредба №1 на ОбС, която забранява отвеждането на ледените шушулки от конденза на климатиците по тротоарите в града.

Средната възраст на първите десет кандидат-съветници, заедно с кандидат-кмета е малко над 53 години.

На конференцията са обсъждани и кандидатурите за кметове на населени места. Оказва се, че на този етап БСП все още няма кандидати за знаковите села - Гецово, Осенец и Дряновец. За кмет на Топчии е номинирана Мима Христова. В останалите села, където БСП би имала изборен шанс, ще се назначават кметски наместници. Само че това ще стане след като бъде избран общинският кмет.


Димитър КИРИЛОВ