Търсене

Начало Крими Изгоря „Замъка“
Изгоря „Замъка“
14 January 2008

zamuka.jpg Почти до основи изгоря рано в петък сутринта ресторант „Замъка“ в Разград. Сигнал в пожарната за излизащ дим от заведението е подаден около 6.00 ч. от граждани.
За броени минути сградата лумна като факла и гредоредът й започна да пада. На мястото на инцидента повече от шест часа работиха три пожарни автомобила с 12 огнеборци. Пламъците бяха локализирани и разпространението им по намиращите се в съседство постройки беше предотвратено.
 

  По наша информация, по време на пожара са се чули две експлозии – вероятно на газови бутилки в заведението. В петък районът около изгорелия ресторант беше отцепен с червена лента, мястото се охраняваше от полиция, а експерти от пожарната разследваха причините за инцидента. Зрелищната картина цял ден събираше погледите на минувачите, някои дори снимаха с мобилните си телефони останките от емблематичната сграда.
Пострадали хора няма, но щетите са значителни. По случая е образувано досъдебно производство, съобщиха от пресцентъра на ОД „Полиция“-Разград.
В „Замъка“ имах ценни картини, пиано с антикварна стойност, което купих наскоро, ловни трофеи, оборудване и обзавеждане за минимум 100 000 лв. Не бяха застраховани, не допускам вероятността да се касае за злоумишлен палеж. Това съобщи за „Екип 7“ бизнесменът Йордан Тачев, който е наемател на сградата вече 9 години.
Бившият Дом на българо-съветската дружба е реституиран, има петима собственици – трима софиянци и две дами – от Русе и от Разград.
В петък Тачев заяви, че по-рано сутринта е разговарял с тях и е заявил готовност да купи сградата, в случай че постигнат консенсус и решат да я продават.
Не е невъзможно, ако стана собственик да възстановя сградата във вида, в който беше. Все още не съм мислил за това, все пак досега ме разпитваха в полицията, а гледката е страшна, каза бизнесменът.
Само два дни преди инцидента, съпругата на Тачев му роди син Константин. Партито по повод щастливото събитие е трябвало да се състои в петък вечер, точно в ресторант „Замъка“.
 


Името на ресторанта „Замъка“ се наложи не защото сградата приличаше на замък, а поради факта, че тя беше май последната къща в Разград, отличаваща се с архитектурата си, с местоположението си и градината около нея.
В тази къща има много история. Не смеем да кажем имаше, защото силно се надяваме да бъде възстановена. Според специалисти от музея сградата не е паметник на културата, но е в списък на архитектурни паметници от местно значение. Така че само от петимата собственици на къщата зависи по-нататъшната й съдба.
Къщата е построена в първата половина на миналия век и е собственост на Екатерина и Димитър Бъчварови – най-известните спомоществователи на Разград. Те са основните дарители за построяването на Музикалния дом.
През 1943 г. Димитър Бъчваров прави завещание, според което дарява 600 хил.лв. на читалище „Развитие“. При условие, че наследниците му не преведат тази сума на читалището, Димитър Бъчваров посочва като обезпечение собствената си къща. Скоро след това Бъчваров умира, а читалището не получава завещаната сума. Чрез съдия-изпълнител читалище „Развитие“ става собственик на сградата. Интересното е, че къщата не е одържавена веднага след 9 септември. В нея известно време се помещаваше отдел „Просвета“ , когато началник беше Петко Димов и тогава читалището е получавало наем за тази собственост.
По-късно къщата стана гостна на Окръжния народен съвет. Някои говорят, че тук е отсядал дори Тодор Живков, но едва ли, като се има предвид скромната уредба на къщата. Но Елисавета Багряна наистина беше настанена в тази гостна при откриването на първите литературни празници „Поетични хоризонти на Българката“. Тогава беше точно такава сурова зимата като сегашната и беше невъзможно пътуване до Пчелина или Воден.
Най-дълго време сградата беше Дом на българо-съветската дружба. Тук гостуваха писатели, актьори, маршали на Съветския съюз. Дългогодишният директор на дома Стефка Димова ни даде снимка от гостуването на актрисата Лидия Шукшина и режисьора Григорий Шухрай. Тук е бил легендарният партизански командир генерал Сабуров, тук Михаил Белчев пееше баладите си пред руската общност в Разград....
След демократичните промени наследниците на Димитър Бъчваров си върнаха имота - по какъв точно начин, те си знаят. Факт е, че читалището не можа да намери и покаже никакъв стойностен документ за собственост. И от 1992 г. е отменено отчуждаването на имота и негови собственици стават петима човека – наследници на Бъчварови по съребрена линия, четвърто поколение.
Преди няколко месеца наемателят Йордан Тачев по повод на критика, че не ремонтира сградата, беше казал, че иска да купи къщата, но собствениците не искат да я продадат.
Общественото мнение на Разград /ако има такова/ трябва да настоява да се запази автентичният и вид.

Мила КЮЛЮМОВА, Янка ОБРЕТЕНОВА