Търсене

Начало Новини Поправката „Райчев“ не работи
Поправката „Райчев“ не работи
14 January 2008

Хлъзгави участъци с ледени айсберги по средата затрудняват движението на пешеходците по тротоарите в Разград. Потенциално опасните места, които крият риск от контузии, са се образували от кондензните води на климатиците, които в сегашния студ работят с пълна мощност.

Припомняме обаче, че точно за да се избегнат тези предпоставки за човешки страдания, в Наредба №1 на Общинския съвет за обществен ред на територията на общината има специален текст, който задължава собствениците на климатици да отвеждат кондензните води извън тротоарните площи. Допълнението към този основен местен закон бе прието на заседанието на ОбС на 28 юни 2007 години по предложение на общинския съветник от БСП Любомир Райчев. Оказва се обаче, че „поправката Райчев“ не работи, а тези, които трябва да следят за изпълнението на Наредба №1 или се правят, че не виждат проблема, или просто не искат да си създават главоболия.
Още един проблем, за който „Екип 7“ писа още преди големия сняг, са провисналите от стрехите на сградите висулки, особено над тротоарите. За да сведе до минимум риска за гражданите, през почивните дни дежурна група на Гражданска защита, водена от главния специалист Данчо Димитров, постави предупредителни ленти в най-застрашените участъци. Освен това собствениците на имоти бяха уведомявани сами да махат ледените снопове.
Димитров уточни, че въпреки техните старания има недобросъвестни граждани, които късали лентите. Другият проблем, който той посочи е, че дори и да се счупят висулките, настоящите климатични условия отново ги „произвеждат“ след няколко часа.
От всичко дотук се оказва, че като ходим по улиците вниманието ни трябва да е двойно заострено – първо да гледаме да не стъпим на заледено и второ – да се взираме и нагоре към покривите.

Димитър КИРИЛОВ