Търсене

Начало Политика Адил РЕШИДОВ, кмет на Исперих: Колкото и да си добър, в един момент омръзваш на хората
Адил РЕШИДОВ, кмет на Исперих: Колкото и да си добър, в един момент омръзваш на хората
14 May 2008

 

Община Исперих е подготвила 17 проекта по оперативните програми на ЕС на обща стойност 50 милиона лева. Това съобщи за „Екип 7“ кметът на общината Адил Решидов. Разработките са основно по три оперативни програми - „Регионално развитие”, „Околна среда” и „Административен капацитет”.

 

14_05_2008_adil_reshidov.jpg Около два милиона лева се готви да усвои общината за подобряване на инфраструктурата и газификацията. С проект за 240 000 лв. се предвижда асфалтиране, канализация и улично осветление в ромския квартал в града. Основен ремонт - подмяна на дограма, топлоизолация, реконструкция на фасадата и покривната конструкция за един милион лева предстои в най-голямото училище в града „Васил Априлов”.

Една от атрактивните разработки, с която общината ще кандидатства пред Министерството на земеделието и храните, има за цел съчетаване на историческия с религиозния туризъм.

Проектът е на стойност 280 000 лв. и предвижда подобряване на достъпа до четири обекта в Историко-археологическия резерват „Сборяново” - Свещарската гробница, предполагаемата стара тракийска столица Хелис, Демир баба теке и местността Дауз дава /„Вълчия град” /. Освен изграждане на екопътеки и създаване на места за отдих, резерватът ще бъде електрифициран.

Миналата година по програмата за достъп до туристически места беше изградена шесткилометровата отсечка до резервата на стойност 1 200 000 лв., припомни кметът. Досега инвестициите в „Сборяново” възлизат на близо шест милиона лева.

Община Исперих има спечелен проект за изграждане на социален дом в село Подайва.

Домът, който ще има функции на социален патронаж, се финансира от Социално-инвестиционния фонд и е на стойност 400 000 лв. В него ще работят четирима души, ще обслужват близо 5000 възрастни, социалнослаби и хора с увреждания от региона. Сградата ще разполага и с обредна и конферентна зала.

В предходния мандат на Решидов за изграждане на инфраструктура по предприсъединителните фондове на ЕС са усвоени 26 милиона лева. Подобряването на инфраструктурата става предпоставка за реални инвестиции в икономиката и разкриване на 1500 трайни работни места в областта на промишлеността, селското стопанство и услугите. В Исперих са привлечени и чужди инвеститори.  Американци купуват завода за фаянс и теракота „Хан Аспарух” и осигуряват нови 100 работни места, италианци стават собственици на завод за металокерамика, където работят 120 души. След приватизацията на „Булгартабак-Исперих” се разкриват 300 работни места.

Като най-сериозен проблем Решидов отчита водоснабдяването в общината.

Вода имаме, но много от нея се пилее. В града и някои от селата водопреносната мрежа е на повече от 80 години, най-новата инсталация е от 60 години насам, коментира той. Правят се сондажи, има проектна готовност по различни европейски програми, които предоставя МОСВ. Започнахме поетапно да разрешаваме проблема, добави Решидов. Миналата година е пусната в експлоатация нова помпена станция в с. Голям Поровец на стойност 2 000 000 лв. В по-дългосрочен план предстои подобряване на водоснабдяването в четири села. За две години в града е обновена 30 на сто от канализационната, водопреносната и улична мрежа, усвоените средства са в размер на два милиона лева. До края на май общината ще има готов проект за цялостна канализация, водоснабдяване и улична мрежа в града, реализацията на който трябва да приключи до края на този мандат, посочи кметът.

Основната задача, която си поставя общината до края на 2011 г,. е реконструкция и модернизация на 60 на сто от водоснабдителната мрежа, както и основен ремонт на всички общински пътища. Амбицията ми е до края на мандата да завърши рехабилитацията на 60 процента от улиците в Исперих и 30 на сто от улиците в селата, допълни Решидов.

За две години в община Исперих са закрити седем училища в селата Голям Поровец, Средоселци, Духовец, Белинци, Райнино, Старо селище и Бърдоква. Останали са общо 11 училища, от които пет - в селата Подайва, Китанчево, Свещари, Лъвино и Йонково, се налага да се дофинансират от държавата. Под въпрос остават школата в последните три села, където общият брой на учениците е 230. За издръжката им през следващата учебна година са необходими 200 000 лв. от общинския бюджет.

Чистотата кметът посочва като друг проблем, който не е разрешен напълно. Не успяхме да направим много да придадем по-приветлив вид на общината, споделя той. Голяма част от нерегламентираните сметища все още не са закрити. Първоначалната идея за изграждане на междинно депо за отпадъци отпада, фирмата по чистота, която ни обслужва, ще извозва отпадъците до регионалното депо в Разград.

За разлика от сметищата е разрешен проблемът с бездомните кучета. От миналата година в Исперих има приют, за построяването му са похарчени 30 000 лв. от общинския бюджет. Тази година за издръжката на приюта общината е заделила 20 000 лв.

В централната част на града е започнал и строежът на съдебна палата.

В нея ще се помещават двете съдебни институции - Районен съд и прокуратура. Проектът е на Министерството на правосъдието и е на стойност два милиона лева. Общинската управа е предоставила безвъзмездно терен от три декара, от които един декар ще бъде застроената площ. Сградата трябва да бъде завършена до 2009 г.

Адил Решидов е единственият досега кмет на община Исперих, избран за трети мандат. На последните местни избори при седем кандидати за кмет той спечели гласовете на 75 на сто от избирателите.

От 30 години работя в общината, 70 процента от хората познавам по име. Като кмет никога не съм имал приемен ден - всеки може да ме потърси по всяко време, каза Решидов. Идват хора от селата, не можеш да кажеш примерно на Амед ага от Духовец, което е най-отдалеченото село, да дойде утре, или вдругиден, защото си зает, коментира той.

Доверието на хората смята, че дължи на ежедневния си контакт с тях и на умението да изслушва проблемите им. Не подвеждаме хората, казваме им „ще стане“ или „няма да стане” и защо няма да стане. Когато конкретният проблем не е в нашата компетенция, ги насочваме където е необходимо, допълни кметът.

Прозрачността и коректността на общинската администрация по думите му е една от най-силните й страни. Не злоупотребяваме с доверието на хората, работим честно. За близо девет години откак съм на кметския стол никой не е чувал, че в община Исперих вземат рушвети, или се прави нещо под масата, всяко наше действие е открито, а бюрокрацията сме свели до минимум, твърди Решидов.

В новата структура на общинската администрация в Исперих след последните местни избори остават трима заместник-кметове, един от тях е новоназначен. Това е 39-годишния Турхан Аптулов, бивш началник на общинската дирекция „Социално подпомагане”. Аптулов е бил и две години председател на Общинския съвет. Сега той оглавява дирекция „Хуманитарни дейности”, която обединява звената образование, здравеопазване, социални дейности и култура. Поста си на заместник-кметове запазват Бейсим Руфат и Елена Симеонова. Първият отговаря за стопанските дейности, общинската собственост и управление на територията. Симеонова ръководи дирекция „Икономическа политика и евроинтеграция”.

Подобряването на инфраструктурата и газификацията на града Решидов отчита като безспорен свой принос. От шест години всички обществени сгради, както и голяма част от селскостопанските предприятия в Исперих са газифицирани. С газ се отопляват и 30 на сто от домакинствата в общинския център. Газификацията продължава и независимо от поскъпването на синьото гориво досега няма отказили се абонати.

Няма да участвам в следващите местни избори. Колкото и да е добър един кмет, в един момент той омръзва на хората, изчерпва се, казва градоначалникът.

Мечтата му е Исперих да има още един паметник, защото, както е казал великият турски поет Назъм Хикмет, „един град не е голям със своите площади, а с паметниците си”. Освен открития преди две години от президента Георги Първанов войнишки паметник, на който са изписани имената на 353-ма исперихчани, загинали във войните, до края на мандата си кметът планира в града да бъде издигнат още един. Той ще бъде свързан с факт от историческото минало на града, в който след Освобождението от османско робство е живял Ботевият четник Владимир Друмев. Комитата е бил близък приятел и съсед на известния исперихчанин Осман Рюстемов Мачинлията- народен представител в началото на миналия век и един от богатите хора в града.

 

Невин МУСТАФОВА