Търсене

Начало Спорт Вальо Бойчев взе проби за чистота от водата в язовира на Пчелина
Вальо Бойчев взе проби за чистота от водата в язовира на Пчелина
14 May 2008

 

Лично шефът на спорта в Община Разград Валери Бойчев се гмурна в яз.“Пчелина“, за да вземе проби за състоянието на водоема. Бившият треньор и вратар на мъжкия отбор на „Лудогорец“ и лицензиран спасител реши да помогне на РИОКОЗ, тъй като нямали под ръка гмуркач, а пък и никой не се наел да се топне в студената вода по това време на годината.

 

14_05_2008_valio_boi4ev.jpg Бойчев направи първото за сезона къпане на язовира, като пробва и температурата на водата, която се оказа около 15 градуса, много чиста, с прозрачност над 2 метра. Гмуркачът демонстрира пред репортерите на „Екип 7” и завидни умения по ловене на раци, като измъкна за нула време и два щипещи звяра.

Съгласно Наредба №11 се взимат проби от язовира, който миналата година бе разрешен за плуване и къпане. Целта е да се проверят физико-химическите показатели на водата, цветът й, наличието на минерални масла и бактерии, за да се прецени дали няма елементи които да влияят зле на здравето. До седмица ще излязат резултатите, а до края на месеца ще се направят още две проби и едва тогава ще се издаде разрешение за ползване на водоема. Ако всичко е наред, каквито са очакванията, общинарите имат готовност около 15 юни да бъдат назначени спасители, а в началото на юли – да бъде открито официално плувното лято. Комисията от РИОКОЗ, която присъства на място, констатира много добро състояние на плажната ивица, тоалетните и съблекалните. След като язовирът бъде отворен за ползване от граждани, ще бъде монтирана шатра за безалкохолни напитки, сандвичи и бира-скара, както миналото лято. Ще се извърши и пръскане против кърлежи. На разположение на отмарящите разградчани отново ще има водни колелета и лодки, обеща Вальо Бойчев.

 

Георги ДИМИТРОВ