Търсене

Начало Искам думата Арендатори - мошеници
Арендатори - мошеници
02 August 2010

Има хора, които цял живот вървят по честния път, мъчат се, изкарват с труд и пот хляба си, възпитават децата си в честност. А за отплата имат само мъки и страдания. И то страдания, причинени от други хора.

Защото има такива, които цял живот живеят с измама, с далавера, с лъжи и не се срамуват, не искат и да знаят! Не мислят, че може да има възмездие.


02_08_2010_slavova.jpgЕто за такива хора реших да пиша.

В Лозница имаше кооперация и по-голяма част от хората си бяха дали нивите там. Моите ниви също бяха в нея. Имах вуйчо в София, който почина и неговите деца бяха натоварили майка ми /тяхна леля/ да се разпорежда със земята им. Понеже майка ми беше възрастна, аз поех нейните функции. Сключвах договори с кооперацията, давах скиците, вземах рентата и им я изпращах. Кооперацията фалира и нивите ги пое един арендатор – г-н Новаков. Аз пак вземах от него рентата на племенниците ми и им я изпращах. Изведнъж майка ми почина и братовчед ми се обади по телефона да продължавам да вземам тяхната рента за себе си. Г-н Новаков се отказа и със стария договор нивите ги взе арендаторът Мехмедов от Търговище. Той трябваше да работи съвместно с Петко Лалев Кънчев. Измина годината и дойде време за рента. Отивам и арендаторът Мехмедов ми каза, че 3 дка от моите ниви /които са край река/ и 20-те дка на племенниците не се водят при него. Спорих, че нали всичката земя, която предишният арендатор стопанисваше, вече е при него, но той ми каза, че по принцип много декари не му излизат, за което имал много проблеми с хората. Петко Лалев го изиграл и т.н. Понеже Петко Лалев е от Лозница, а Мехмедов от Търговище – не познава хората, не знае землището, а оня се ориентирал навреме, отнел по-хубавите ниви и започнал да ги обработва незаконно. Моите 3 дка, понеже са край вода, ги насял със спанак за консервната фабрика. По-късно ги дал под наем на друг човек да сее малини.

02_08_2010_arenda.jpgДвайсетте декара на племенниците ми ги дал на арендатора от Ловско Йордан Йонков срещу замяна с други ниви, за да не мога да му хвана края къде са и кой ги работи. Ходих много пъти в Лозница да се интересувам за тези ниви, но без резултат. В поземлената комисия ми казаха, че никой не ги е очертал при тях, за да ги работи.

Незаконното обработване на земята ми продължи 3 години. Накрая поземлената комисия ги излови. Започна голямото ми ходене по мъките. Четири-пет пъти при Петко Лалев, пет-шест пъти при Йордан Йонков. Последният го намирах в складовете на бившето ТКЗС, където си държеше зърното. Отначало дълго отричаха за измамата, но после си признаха. Започнаха да ми обещават, че ще ми се разплатят. Йордан Йонков ме замоли да го изчакам да си прибере резенето, с което беше посял 20-те дка и тогава ще ми плати. Излъга ме, пак ходих, каза, че чакал да продаде зърното на по-висока цена, но пак ме излъга. Чаках дълго, звънях на Петко по телефона, пишех SMS на Йонков – без резултат.

Оттогава мина година – ни пари, ни вест. Прибраха си спанаците и резенетата и млъкнаха. Петко Лалев веднъж ми даде малка част от парите, а Йордан Йонков – нищо! Има да ми дава 1020 лв. За зърно и олио /за трите години/. Принудих се 3-те си декара да ги продам, защото Петко Лалев като пиявица се беше вкопчил в тях.

Това не са ли чисто далавераджийски истории?

Преди да предприема това писане във вестника, изпратих писмо на Петко Лалев, в което го приканих за решаване на нещата с добро, да не се излагаме, да говори с Йордан Йонков и да ми дадат парите. Защото точно той е дал нивите на него и е отговорен за това.

Вече цял месец чакам за отговор от Петко Лалев след както му писах. Накрая реших да се обърна към „Екип 7“, а после и до по-горни инстанции.

 

Недка СЛАВОВА, Разград, бул.„България“1, вх.А, ап.28