Търсене

Начало Култура Конкурс „Медни гласчета“ и международен фолклорен фестивал „Божурите“
Конкурс „Медни гласчета“ и международен фолклорен фестивал „Божурите“
07 April 2008

 

По време на коледните празници през 2007 г. в читалище „Св.св. Кирил и Методий“ в Кубрат бе открита нова зала на Обединената школа по изкуствата. Идеята за нея бе на нашата именита съгражданка Лили Иванова. През ваканционните дни част от групите към школата продължиха да работят. Това са формациите за народни и модерни танци, групите по изобразителни изкуства и децата, които се готвят за участие в Националния конкурс за млади таланти на забавна песен „Медни гласчета 2008“.

 

07_04_2008_medni_gas4eta.jpg Участниците от тези групи, заедно със своите ръководители участваха в засаждането на поредното дръвче – чинар в Алеята на младите таланти /на снимката/. Това начинание е също по идея на Лили Иванова.

Предстои провеждането на ІІІ национален конкурс „Медни гласчета“ през май. В момента тече усилена подготовка за неговата организация. Има вече и заявки за участие на деца от страната.

Успоредно с него върви и подготовката на VІІ международен фолклорен фестивал „Божурите 2008“. Той ще се проведе на 1 и 2 май с участието на фолклорни ансамбли от Молдова, Турция и Македония. Във връзка с подсигуряването на финансови средства за двете крупни прояви в отдел „Култура“ на Община Кубрат се разработиха 4 проекта с ръководител Феодора Илиева – главен експерт на отдела. Те бяха представени в Министерството на културата и в Националния съвет за сътрудничество по етническите и демографските въпроси към Министерски съвет. Всичко това се осъществява с активното съдействие и финансова подкрепа на кмета на общината Ремзи Халилов.

 

Светломир КИРОВ