Търсене

Начало Политика Дъщеря на ДПС-активист стана кмет на Лъвино
Дъщеря на ДПС-активист стана кмет на Лъвино
19 April 2010

Дъщерята на един от основателите на ДПС в Лудогорието Хълми Джин – Мерал Хълми, е новият кмет на Лъвино. Тя спечели убедително частичните избори в исперихското село, наложили се след „абдикацията“ на досегашния първенец – Акиф Ариф, който заминава на гурбет в чужбина. За младата дама гласуваха 637 избиратели, с което са достигнати впечатляващите 91.5%. Според наблюдатели очевиден принос за мобилизиране на електората има и засиленото присъствие в селото на местния елит на ДПС.19_04_2010_meral.jpgЗа кандидата на СДС Иванка Мирчева гласуваха 36 души, а едва 7 за представителя на ГЕРБ Янко Петров. Седемнадесет бюлетини се оказаха недействителни. Отчетената избирателна активност в Лъвино е около 50 на сто.

Мерал Хълми вече се е докосвала до властта – преди години е била известно време председател на Общински съвет – Исперих, а след това е секретар на кметството в Лъвино и временно изпълняващ длъжността кмет на селото.

Частични кметски избори в събота имаше и в най-младото село в областта – Просторно, община Разград /основано през 1961 г./. Те са заради заболяването на избрания на местните избори през 2007 г. Георги Карчев и невъзможността му да изпълнява длъжността. Избирателният списък включваше имената на 114 избиратели, но през тъмната стаичка минаха 83-ма. Техният вот не можа да излъчи краен победител, тъй като нито един от четиримата кандидати не успя получи доверието на повече от половината гласували. С най-добър резултат финишира представителят на ДПС Петър Петков – 36 гласа, следван от независимата Иванка Петкова /ползваща се с подкрепата на БСП/ – 26, Пламен Петков от ГЕРБ – 11 и Галина Димитрова от Синята коалиция – 7. Тук невалидните бюлетини са 3.

Така на балотаж в събота, 24 април, излизат фелдшерът Петър Петков и икономистката Иванка Петкова.


Димитър КИРИЛОВ