Търсене

Начало Култура Църквата и Разград остават без църковен хор
Църквата и Разград остават без църковен хор
11 January 2008

Църковният хор под диригентството на Красен Иванов спира да оглася с песнопенията си храма „Св. Николай Чудотворец“. Поне от четири десетилетия насам, ако не и повече разградската църква остава за пръв път без хор.
Причините за това са многото ангажименти на Красен Иванов като диригент на Симфоничния оркестър и на хор „Железни струни“, както и прекалено скромното, по-скоро обидно заплащане за тази дейност. Хористите досега са получавали 12 лв. на месец при четири и повече участия, а диригентът – 60 лв.
 

В края на годината отец Георгий обещал, че ще направи всичко възможно да се увеличи възнаграждението на певците, но до никакво конкретно споразумение не се е стигнало.
Само проблем на църквата ли е липсата на църковен хор. Ако смятахме така, нямаше да занимаваме читателите с този въпрос.
Всъщност вече само в църквата и възрастни, и млади разградчани могат да слушат школувано пеене на живо. Градският хор прави по един-два концерта, на които има по-малко публика, отколкото на празнични богослужения.
В интерес на истината е, че пеенето на сегашните божи служители и двамата с име Георги и особено когато митрополит Неофит води службата и с участието на хора, е истинска наслада за душата.
Главната причина засега е липсата на диригент, който да подготвя репертоар и да дирижира певците. Почти със същата сила не след много години ще излезе и проблемът с липсата на хористи. Това се отнася и за хор „Железни струни“.
В този смисъл общинското ръководство на културните процеси в града трябва да предприеме спешни мерки за овладяване на кризата и подпомагане на израстването на млади певци.
Иначе съвсем скоро не само църковният, но и хор „Железни струни“ /а те почти са едно и също нещо като състав/ ще са спомен от миналото.

Янка ОБРЕТЕНОВА