Търсене

Начало Политика Шест партии и инициативен комитет искат Просторно
Шест партии и инициативен комитет искат Просторно
17 March 2010

С указ от 1 март 2010 година президентът Георги Първанов насрочи на 17 април насрочи частични избори за кмет на село Просторно, Разградска община. А на базата на заявления председателите на политическите партии ДПС, БСП, РЗС, ДСБ, ГЕРБ и СДС пред Централната избирателна комисия техни представители биха могли да се включат в кметския вот.В Общинската избирателна комисия – Разград вече има регистриран и Инициативен комитет в подкрепа на кандидатурата на Иванка Тодорова Петкова, която временно заема поста в селото.

Междувременно депутатът Тодор Димитров обяви на пресконференция, че е внесъл в понеделник от името на ГЕРБ възражение до ОИК и до кмета на Разград Денчо Бояджиев срещу предложението му за състав и ръководство на СИК в село Просторно.

Той съобщи пред журналисти мотивите за оспорването – че кметът Бояджиев не се е съобразил с разпоредбата на чл.29, ал.2 от Закона за местните избори, и Решение №1912 на ЦИКМИ. В посочените актове изрично и недвусмислено е регламентирано изискуемото квотно съотношение в състава на СИК, което трябва да отговаря на представителството на парламентарно представените партии в Народното събрание, заяви депутатът. И тъй като ГЕРБ има 117 депутати, или 49%, и партията трябва да има не двама, а трима представители в СИК, единият от които – председател, счита Тодор Димитров. /Подробно за случая писахме в предишния си брой/.

Нормата в закона е императивна, каза още Димитров и не може кметът по собствена преценка да внася предложение, което не е съобразено с нея. Според неговия коментар, това е грубо нарушение на закона. В Исперих представителят на ГЕРБ е бил допуснат до консултациите със същото пълномощно, с което в Разград му е било отказано.

Ако възражението не бъде уважено, ГЕРБ ще обжалва решението на ОИК пред ЦИК.