Търсене

Начало Политика Изборите в Просторно разсърдиха ГЕРБ
Изборите в Просторно разсърдиха ГЕРБ
15 March 2010

В петък представителят на ПП ГЕРБ Наско Анастасов сериозно се разсърди като разбра, че ще бъде само наблюдател на консултациите между политическите сили за разпределението на местата в секционната избирателна комисия за частичните избори в село Просторно на 17 април.15_03_2010_prostorno.jpgКонсултациите водеше кметът на община Разград Денчо Бояджиев, който обяви, че Анастасов няма легитимно пълномощно да участва в преговорите. Документът бил на името на депутата Тодор Димитров само за един ден и без право да бъде преупълномощавано друго лице. „Синята коалиция“ не бе пратила свой представител и участващите в консултациите БСП, ДПС и „Атака“ се съгласиха СИК в Просторно да бъде седемчленна. Разпределението на местата в нея бе гласувано така: председателят ще е от ДПС, заместник-председателят - от БСП, а секретарят - от ГЕРБ. ДПС и ГЕРБ ще имат и по един редови член в комисията, „Синята коалиция“ и „Атака“ - по един.

Наско Атастасов настояваше при сформирането на състава на СИК да важат резултатите от изборите за Народно събрание и ГЕРБ да има в комисията трима представители.

По този повод коментарът на депутата Тодор Димитров бе: „Кметът Бояджиев се прави на интересен. Защо същото пълномощно не създаде никакви проблеми в Исперих на консултациите за изборите в Лъвино? ГЕРБ ще атакува протокола по закон и в законоустановения срок. Наложената ни схема ще бъде променена.“.

Консултациите при нас минаха съвсем спокойно, каза за „Екип 7“ кметът на община Исперих Адил Решидов. В Лъвино ще има две избирателни секции, и в двете комисиите ще са с по седем души.

На 18 март предстои втори тур на консултациите, защото БСП поискали да имат един представител вповече от предложеното. Онзи ден е било решено председателите на секциите да са съответно от ДПС и ГЕРБ. Те ще имат и по още един член в съставите. По един представител ще имат БСП, „Атака“ и „Синята коалиция“.

Припомняме, че до частичните избори в разградското село Просторно се стигна поради заболяване на сегашния кмет. В селото живеят 153 души, право на глас имат 110 човека. На миналите избори пред урните са излезли малко над 70.

А кметът на Лъвино замина на гурбет в Белгия. В селото има малко над 1500 избиратели, от тях до урните обикновено ходят около 1000.

 

Георги ТОДОРОВ