Търсене

Начало Новини 826 съкратени от професията „социално слаб“
826 съкратени от професията „социално слаб“
11 January 2008

826-ма спират да живеят на гърба на държавата и да чакат на социални помощи. Съгласно промените в закона за социално подпомагане, от ежемесечни пари се лишават всички, които са ги получавали година и половина без прекъсване.
Още през лятото дирекциите „Социално подпомагане“ и „Бюро по труда“ са провели консултации с хората, отпадащи от подпомагане, и са им предложили работа. В резултат на срещите 279 човека за включени в програми, мерки, ограмотителни или обучителни курсове.
 

През ноември са отпуснати бройки за т.нар.аварийни групи за предотвратяване на бедствия и аварии в населените места.
Почти навсякъде са ангажирани отпадащи от подпомагане.
Към днешна дата мъжете и жените от областта, които от този месец няма да разчитат на подаяния от държавата, за да преживяват, са 272-ма. 15 са те в Разград, 63 – в Исперих, 40 – в Кубрат, 19 – в Самуил, 3 – в Цар Калоян и 2 – в Завет. Най-голям е броят на отпадналите от подпомагане в Лозница – 130 човека.
Никъде в Лудогорието няма социално напрежение, казаха завчера на извънредна пресконференция шефовете на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ Периха Акифова и трите бюра по труда. Напрежение няма и в Лозница, въпреки многото лишени от парите там. Най-вероятно лишените от помощи 130 човека в общината имат нерегламентирани доходи, с които винаги са се препитавали, подозират специалистите.
Още преди драстичното затягане на режима за подпомагане от началото на тази година, броят на получаващите социални помощи непрекъснато намалява. През 2006-та на тях са разчитали 5842-ма, а през 2007-ма – 4270.
Специалистите по социалните въпроси успокояват, че отпадналите от подпомагане ще могат да кандидатстват за държавни пари пак, но след една година.

Галина МАРИНОВА