Търсене

Начало Политика Депутатът Тодор Димитров сред авторите на изборния кодекс
Депутатът Тодор Димитров сред авторите на изборния кодекс
22 February 2010

Вече е съставена групата от народни представители, която ще пише новия изборен кодекс. Управляващата партия ГЕРБ участва в нея с трима свои депутати, единият от които е избраният от Разград парламентарист Тодор Димитров. Това обяви на пресконференция, която съвпадна с именния му ден, съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ.22_02_2010_todor_dimitrov.jpgЗапочваме дебати за това как да изглеждат бъдещите изборни закони. Ще се обсъжда дали провеждането на референдуми да бъдат уредено в този кодекс, както е в Унгария, или да става в отделен закон, каквато е практиката сега у нас и в други европейски страни.

За да се реши справедливо и въпросът с мандатното представителство, експерти ще представят математически модели за това как би изглеждало Народното събрание днес, ако през юли миналата година бяхме гласували не в 31 а в 20 или в 6 избирателни района. Така ще се установи кой вариант за бъдещата избирателна карта на България би осигурил най-точно представителство на вота. Тогава ще се реши окончателно дали в кодекса ще влезе предложението на професор Константинов да гласуваме в 20 региона или всеки от шестте района за планиране да се формира и като регионален център за политическо представителство, обясни депутатът Тодор Димитров.

Като юрист и законотворец, парламентаристът не пропусна да напомни, че последното решение на Конституционния съд, с което бе отнет мандат на ДПС в полза на ГЕРБ съвпада изцяло с казуса от местните избори в Разград от 2007 година. Тогава Административният съд отхвърли искането на ГЕРБ мандатите в Общинския съвет в Разград да се преразпределят заради изборни нарушения, но две години по–късно най- висшият орган на съдопроизводството в България потвърди правотата на този казус, коментира депутатът.