Търсене

Начало Политика ВМРО започва кампания против членството на Турция в ЕС
ВМРО започва кампания против членството на Турция в ЕС
17 February 2010

Национална кампания против членството на Република Турция в Европейския съюз започва ВМРО – Българско национално движение, съобщи организаторът на партията за областите Разград и Търговище Мариян Маринов. Той уточни, че инициативата ще протече на два етапа. Първият е информационен. Същинската работа започва от 7 април чрез организиране на подписка, която ще продължи три месеца.17_02_2010_vmro.jpg„Ще обиколим всички градове, села и паланки, за да постигнем малката цел - 200 000 подписа. Тогава председателят на Народното събрание е длъжен да подложи на гласуване искането за референдум. Голямата ни цел, която смятаме, че е изпълнима, е събирането на 500 000 подписа. Тогава според закона, държавата веднага трябва да насрочи референдум“, заяви Маринов.

Според „войводата“ от Попово Турция няма място в ЕС, най-малкото защото само 20% от територията на тази страна е географски в Европа. Налице били и други причини – изповядването на религия, различна от християнската, непризнаването на геноцида над арменския народ. Другите мотиви са последните изказвания на турския външен министър Давутоглу, че страната му трябвало да се върне към османската империя с поглед на изток, както и близките отношения на тази държава със Судан и Иран, и окупацията на част от Кипър. Не на последно място бил отказът на Турция да изплати репарациите на България съгласно Ангорския договор.

„Подчертавам – ние не сме против нашите български турци, защото смятам, че всеки съвестен гражданин, който си плаща данъците е добър българин. Крайните изцепки на други български партии не са присъщи на ВМРО, която е европейска дясна партия, но не крайно дясна“, заяви Мариян Маринов.

 

Димитър КИРИЛОВ