Търсене

Начало Политика Опозиционното ДПС гледало смело напред, готово да задава въпроси на управляващите
Опозиционното ДПС гледало смело напред, готово да задава въпроси на управляващите
30 December 2009

 

Вчера Областният съвет на ДПС в Разград покани журналисти от местните и централни медии на традиционната предновогодишна среща. Освен областния лидер на движението инж. Ахмед Ахмедов на нея присъстваха депутатите д-р Хасан Адемов, Рамадан Аталай и

д-р Нигяр Сахлим. След стандартните благопожелания за новата 2010 г., всеки от народните представители маркира някои от изминалите и предстоящи събития.

„Нямаме основание да се притесняваме от начина, по който се представихме на изборите и затова гледаме смело напред. След 5 юли избирателят каза да сме опозиция. Досега бяхме в управлението. Така че тази година беше разнообразна от гледна точка на нашето представителство. Ние сме убедени, че следващата година ще бъде по-добра от тази, защото ДПС е опитна партия и заедно с нашите активисти от областта ще предложим политика, която ще бъде в интерес на всички граждани“, заяви Хасан Адемов.

 

30_12_2009_dps.jpgРамадан Аталай обобщи, че ДПС завършва осемгодишен период в управлението на страната, който се характеризира със сериозни постижения на движението. Особено с направеното в инфраструктурата в населените места, в земеделието, в екологията и с усвояването на над 90% от договорираните средства по програма САПАРД. Депутатът уточни, че ДПС е постигнало най-високите си резултати, особено в Разградска област, именно на последните парламентарни избори.

„Пожелаваме на управляващите колкото може по-бързо да се обучат в управление и държавнически подход към всички онези неща, които трябва да направят за държавата. Мина периода за търсене на вина в предишните управляващи. Като че ли дойде времето вече ние като опозиция да почваме да задаваме въпроси, на които те би трябвало да намерят точен и ясен отговор. Въпросите сигурно ще бъдат зададени в най-близко време, защото 6 месеца от едно управление е един сериозен етап от обучението“, каза Рамадан Аталай.

Д-р Сахлим акцентира изцяло върху сферата, която познава най-добре – здравеопазването. Според нея засега няма ясна визия какво ще се случва в тази област и досегашните стъпки не касаели реформата, а основно кадрови промени и повишаване на здравните осигуровки.

„ДПС ще направи всичко възможно общинските болници в Разградска област да бъдат максимално защитени, доколкото позволяват възможностите ни като опозиция. Защото закриването им би означавало по-лош достъп на населението до здравни услуги. Ние смятаме, че същинската реформа трябва да се изрази в модела на здравно осигуряване и демонополизация на здравната каса. Готови сме да подкрепим конструктивните стъпки в тази посока, защото това беше наша идея в предния мандат, но нереализирана заради тогавашната коалиционна формула на управление“, увери Нигяр Сахлим.

 

Димитър КИРИЛОВ