Търсене

Начало Политика Добрин Добрев е новият председател на Общинския съвет
Добрин Добрев е новият председател на Общинския съвет
21 October 2009

 

Социалдемократът Добрин Станчев Добрев е новият председател на Общинския съвет в Разград. Досегашният шеф на бюджетната комисия беше избран чрез таен вот по време на вчерашното извънредно заседание на местния парламент. За 47-годишния Добрев /познат на обществеността най-вече като управител на фирма „Хранкомерс“/ гласуваха 19 съветници. Останалите 13 пуснаха вота си за досегашния председател Стоян Стоянов от ГЕРБ, който отново беше номиниран за поста от д-р Селиме Карагьозова. Преди това имаше гласуване, с което неговите правомощия бяха прекратени предсрочно. Тук резултатът беше 18 „за“, 13 „против“ и 1 „въздържал се“. Другите предложени за поста Стоян Димитров и Добринка Монева си направиха самоотводи пред гласуването.

 

21_10_2009_dobrev.jpgИзвънредната сесия бе свикана по искане на 18 съветници от БСП, ДПС, „Социалдемократи за Разград“ и „Зелена България“: Добринка Монева, Калоян Монев, Миле Милев, Стоян Димитров, Станка Ангелова, Янка Георгиева, Ахмед Ахмедов, Джемиле Махмудова, Иво Бориславов, Музаффер Мустан, Неждет Хасанов, Рабиха Хаджийонуз, Хами Хамиев, Георги Атанасов, Добрин Добрев, Камен Воденичаров, Ивайло Ганев и Радостин Киров. Всъщност това е вече поименното мнозинство в Общински съвет – Разград. Точно тези съветници бяха вносители на докладната записка за свалянето на Стоянов от поста му. Мотивите им, които сега оставяме без коментар, са:“недобра организация на работата на Общинския съвет, свързана с приемане на решения, касаещи обществения превоз на пътници и информиране на ОбС за постъпили жалби срещу решенията на ОбС“.

21_10_2009_savet.jpgВ сценария на „законния преврат“, както ние продължаваме да наричаме случващото се, влизаха още редица кадрови смени, които поради редакционното приключване на броя не можахме да проследим докрай. Според внесените докладни записки се съкращава числеността на Комисията за конфликт на интереси от 9 на 7 членове, като от състава й се освобождават д-р Селиме Карагьозова - ДПС, Божинел Христов - независим, Огнян Обрешков - ГЕРБ и Стоянка Курдова - „Атака“ и на тяхно място влизат Джемиле Махмудова - ДПС и Стоян Димитров - БСП. На мястото на Добрин Добрев председател на бюджетната комисия става Станка Ангелова от БСП. Симеон Захариев от БСП оглавява комисията по общинска собственост и приватизация, която досега ръководеше Иво Димитров от СДС, Ивайло Ганев от „Зелена България“ става председател на комисията по европейска интеграция на мястото на наскоро избрания на този пост Огнян Обрешков от ГЕРБ. Хами Хамиев от ДПС заема овакантения шефски пост на комисията по околна среда. Янка Георгиева от БСП сменя д-р Селиме Карагьозова на председателското място на социалната комисия. По-рано в изказването си д-р Карагьозова заяви в прав текст, че част от колегите й от ДПС в момента не изпълняват политическа поръчка, а се ръководят от лични интереси.

Като цяло „октомврийският пуч в Разград“ успя. Доколко това е за доброто на хората от общината, което е основният изтъкван мотив, времето ще покаже.

 

Димитър КИРИЛОВ