Търсене

Начало Култура Събарят къщата на Драган Данаилов
Събарят къщата на Драган Данаилов
17 March 2008

 

Къщата-музей „Драган Данаилов“ окончателно отиде в небитието. След като през 1994 г. я купи барманът Спас Харизанов за 1 500 000 лв. /неденоминирани/, преди година имотът е продаден отново чрез агенция за недвижими имоти. Сега новите собственици започват да си градят дом. И, естествено, събарят старата къща. Съзнателно не ги търсихме кои са, защото нито ние, нито гражданите, които тревожно ни звъняха, могат да имат някакви претенции към тях, освен спазването на Закона за паметниците на културата. В случая този паметник е от местно значение, но изискването да се запази обликът на сградата е в сила.

Експертът в отдел „Култура“ в Общината Николай Енчев ни увери, че проектът е съгласуван с Института за паметниците на културата и че Общината е дала виза и всички необходими разрешения за строеж.

 

17_03_2008_kysta.jpg Така бедният на културни паметници Разград обедня още повече. Как пък сред днешните богаташи не се намериха хора от вида на Димитър Бъчваров, да извадят едни пари и да откупят отново къщата. Това можеше да направи и Общината, вместо да полага предизборно асфалт, но и там трябва да работят хора с грижа за духовността на града преди всичко.

А Драган Данаилов освен изключително талантлив художник, е бил кмет на Разград, учител и директор на Разградската гимназия, създател на колоездачния съюз, докарал е кинематографа в града ни, един от инициаторите и създател на градския парк... Музейната сбирка с великолепните картини в нея, беше едно от малкото интересни места в града ни, заради което си струваше на преминаващите да се отклонят за час-два, а разградчани да се пренесат от ежедневното във възвишеното.

Всичките ни опити да открием снимки на къщата с експозицията в нея се оказаха напразни. Нито в музея, нито в архива, нито в художествената галерия разполагат с такива снимки. Преди да започне събарянето на къщата, специалисти от музея са направили снимки, които публикуваме днес.

Не смеем и да попитаме в какво състояние са картините на художника, след като знаем при какви условия се съхранява целият фонд на Художествената галерия.

В годините на „демокрация“ животът и делото на много българи се обезсмисли след масовото ограбване и ликвидиране на ТКЗС-тата, след хищническата приватизация...

Но ако на мястото на един завод, може и сигурно ще се съгради друг, къщата-музей „Драган Данаилов“ няма как да се възстанови вече. Това е лична драма на няколко десетки специалисти, работили някога в Окръжния съвет за култура, но това е невъзвратима загуба за културната история на Разград.

Всички трябва да се чувстваме гузни и виновни за това.

 

Янка ОБРЕТЕНОВА