Търсене

Начало Интервю Инж. Свилен МАРИНОВ:Цените на парното изглеждат високи, защото доходите на населението са ниски
Инж. Свилен МАРИНОВ:Цените на парното изглеждат високи, защото доходите на населението са ниски
09 January 2008

Г-н Маринов, какви сметки да очакват абонатите през този отоплителен сезон? Освен 15-процентното увеличение на парното от юли миналата година, тази зима е по-студена, газта постоянно поскъпва...

Сметките, които нашите абонати трябва да очакват през този отоплителен сезон, ще са при всички случаи по-високи, осезателно по-високи от миналата зима.

Това се дължи най-напред на по-високата цена в сравнение с миналия отоплителен сезон – 15.2%, която обаче ще се запази до края на сезона, независимо че от 1 януари газта поскъпна с около 10%. Другата причина за по-високите сметки е и по-студеното време – месец ноември 2007 г. е по-студен от ноември 2006 г. с 3 градуса средно, а декември 2007 г.– с 2.1 градуса в сравнение с предходния декември. Освен това топломерите за декември са отчетени с 3 дни закъснение, така че отчетният период е по-дълъг – 33-34 дни. Понеже не очаквахме толкова ниски температури и не сме планирали такова голямо потребление на топлоенергия, решихме да направим 6% отстъпка от сметките само за декември, които са средно с 49% по-големи в сравнение с предходния месец. Така че всички абонати ще имат във фактурите си такова намаление. Идеята е малко да облекчим нашите клиенти, тъй като сумите, които трябва да платят на касите са наистина големи. Това означава 35 000 лв.без ДДС по-малко приходи в дружеството. Искаме да покажем, че не търсим печалба на всяка цена. 2006 г. я приключихме на загуба, сега излизаме на печалба и затова умишлено я намаляваме.

Можете ли да посочите конкретно какви пари ще плащат гражданите за изминалия декември?

До 100 лв. дължат 1643 абонати, до 200 лв. - 1578, до 300 лв. - 557, до 400 лв. - 160, до 500 лв. - 36 и над 500 лв. - 9 жилища. В последната категория на най-високите суми за плащане влиза основно жилищният блок на ул. „Неофит Рилски“ 5 /б.р. - жск „Темида“/.

Преди време Вие заявихте, че в „Топлофикация Разград“ предстои изграждане на ко-генерационни мощности за производство на ел.енергия, което да доведе до по-плавно поскъпване на цената на парното и да се подава топла вода и през лятото. Какво стана с тази идея?

Процедурата вече стартира. В момента се провежда търг, който се организира от нашия собственик „Овергаз холдинг“. През лятото тук ще бъде доставен и монтиран ко-генерационен модул с мощност 3 Мегавата, който ще произвежда ток и топлоенергия. Целта ни е да произвеждаме и гореща вода през летния период, която да е с цена по-ниска от цената на ел.енергията по нощната тарифа, за да стимулираме нашите абонати, които преди 12-13 години са ползвали тази услуга, да се върнат при нас. Искам да припомня още, че колкото повече хора потребяват топлоенергия, толкова е възможно цената й да бъде по-ниска.

Колко са абонатите на „Топлофикация“?

Към момента са 4071, от които 3803 са битови абонати, 32 бюджетни организации и 236 фирми. В най-добрите години клиентите ни достигаха до 5500, заедно с жк „Орел“. За съжаление, въпреки че нашата услуга доставя достъпен комфорт, все още има, макар и малък отлив. За пореден път повтарям, че цената на топлоенергията в никакъв случай не е по-висока от останалите енергоносители.

Как ще коментирате слуха, че разградската „Топлофикация“ е пред фалит. Това е и един от основните мотиви хората да се отказват от централното парно и да търсят други алтернативи за бъдещо отопляване на домовете си?

Няма такова нещо. Не може едно дружество пред фалит да прави отстъпка от приходите си, да се лишава от печалба. Напротив, „Топлофикация Разград“ прави инвестиция за 3 млн. лв., за да бъдем още по-конкурентно способни.

Какъв е делът на газта в себестойността на топлоенергията?

Каква е прогнозата ви за цената на парното в Разград след като синьото гориво ще поскъпне с над 30% за година?
Себестойността на горивото е между 57 и 60% и естествено, че всяко едно поскъпване на газта се отразява на финансовите резултати. 2006 г. я приключихме на загуба с 3000 лв. И през настоящия отоплителен сезон газта се повишава непрекъснато, но цената на парното ще остане непроменена до края на сезона. За това по наши изчисления ще трябва да платим допълнително поне още 120 000 лв. на „Булгаргаз“. Но цената на газта ще скача още. Новата цена ще бъде определена през юли, но от октомври ще има ново поскъпване на природния газ. Такава е тенденцията – цените на горивата да гонят и се изравнят с европейските стандарти. За съжаление нашите цени изостават в това отношение, а още повече пък изостават доходите на населението. Точно затова нашите цени изглеждат високи.

Един въпрос, който вълнува всички Ваши абонати – ще има ли по-голяма прозрачност при отчитането на сметките. Както всеки може да си провери колко ток или вода е разходвал?

Това сме го обяснявали много пъти и голяма част от гражданите разбраха как става това. При съществуващото техническо решение – подаването на топлоенергия с вертикални щрангове, разходваната топлоенергия във всеки апартамент не може да се измери с топломер. Затова върху радиаторите са поставени уреди, които се наричат топлоразпределители. Те не мерят топлина, а я разпределят. Въз основа на отчетеното от тези уреди, се отчита колко енергия е потребена от самите радиатори. Това нещо се прави от топлинния счетоводител. Той си има програма, описани са всички радиатори. Всеки един гражданин е монтирал различни отоплителни уреди в своето жилище. Ще дам един пример – в жилище, което е с еднаква квадратура и съответно кубатура, един гражданин може да монтирал отоплителни тела, които да са два-три пъти по-мощни от неговия съсед и е естествено той да плаща повече. За тези части, на които не може да им се сложат уреди - щранг лирите в баните и самите щрангове, се използва терминът „загуба сградна инсталация“ или „общи загуби“, които също се разпределят от топлинния счетоводител. С промяната на наредбата, топлинните загуби се движат в различни проценти за съответните блокове – между 25 и 50%. Всичко зависи от броя на отказалите се от нашата услуга.

А къде се калкулират загубите по трасето? Не са тайна честите аварии по остарелите, корозирали топлопроводи.

Категорично заявявам, загубите по трасето не ги калкулираме в задълженията на абонатите. Годишно те са около 18% и са за наша сметка. Така е било винаги. Отчитането става в абонатните станции. Самите индивидуални сметки и за декември са формирани от показанията на топломера за реално разходвана от съответния блок топлинна енергия и са на база дялово участие на всеки един според миналогодишното потребление. Има случаи, където някои граждани потребяват 10-15, а има и 22-23% от цялото количество топлоенергия на блока.

Много хора се оплакват именно от тази загуба сградна инсталация, за която най-меката употребявана квалификация е несправедливост. Наскоро писахме за семейство, което не живее в апартамента си, махнало е всички радиатори и въпреки това е платило 900 лв. Не е ли всичко това груба форма на закрепостяване и изнудване на хората, които са направили избора си и са казали „не“ на централното парно?

Всичко това е регламентирано нормативно и не зависи от моята воля или на колегите ми. При положение, че в една отопляема сграда има хора, които нямат радиатори или имат, но затапени, те също плащат според кубатурата на жилището си част от тази загуба сградна инсталация. На практика те също потребяват топлоенергия, но индиректно - не чрез отоплителните тела, а чрез тръбите в апартаментите и стените на съседите си. Споменатите 900 лв. са платени обаче не за един, а са натрупани с лихвите за няколко сезона. Най-реалните годишни сметки, според мен, ще се движат в рамките на 150-200 лв. Затова е най-добре гражданите да не се отказват напълно от централно отопление, а да ползват един или два радиатора, защото те така или иначе ще плащат.
Ако отказалите се от парно се освободят от плащане, то сметките на ползващите услугата ще скочат двойно и тройно и на практика ще трябва да се откаже целият блок. Това вече беше приложено преди години и тогава се получи най-големия отказ от централно отопление Същото ще се получи, ако това нещо се върне обратно.

Има обаче и друг казус. Бивши абонати на „Топлофикация“, които се отопляват с климатици, твърдят, че техните апартаменти се по-топли от тези с централно парно. Тези хора къде на шега, къде насериозно, казват, че в техния случай самата „Топлофикация“ се явява техен длъжник по отношение на тази загуба сградна инсталация.

Тези граждани, които се отопляват с климатици, наистина може да плащат по-малко за ток, но това е именно защото блокът е отоплен централно. Фактически топлинните загуби, които те трябва да покрият с климатиците са по-малко, отколкото ако сградата не беше отоплена. Това е проверено, изчислено и доказано.

Димитър КИРИЛОВ