Търсене

Начало Култура Ели Неделчева е изумена от детайлите
Ели Неделчева е изумена от детайлите
14 March 2008

 

Близо месец керамичката Ели Неделчева бе в Париж. Писахме вече за нейната изложба в Българския културен институт. Творбите й са предизвикали силен интерес и сред българската, и френска публика.

По-важното за Ели е, че е получила оценки за работата си от изкуствоведка от Лувъра и реставратор на керамика във Версай.


14_03_2008_eli_nedel4eva.jpgЕстествено тя е обиколила музеите и на първо място музея на керамиката „Севър“. Не е успяла да разгледа центъра за керамика, където е работил българинът Васил Иванов, близките на когото са уредили музей на негово име, но и това ще стане. Още повече, че вероятността да организира втора изложба в Париж е съвсем реална. На 19 март специализирана комисия ще направи оценка на предложените творби и ако тя е добра, Ели ще покаже керамиката си в реномирана галерия, чието име засега не иска да каже.

Талантливата ни съгражданка е получила покана да направи изложба в централата на „Ройтерс“ в Париж, както и да покаже творбите си в катедрала по време на музикален фестивал в предградие на Париж.

Този фестивал се организира от Койчо Атанасов – музиканта /кларнетист/ от Цар Калоян, за когото писахме в края на миналата година.

Попитахме Ели дали се връща с по-високо самочувствие от столицата на изкуствата. Тя замълча дълго и каза, че не иска да се събужда от този красив сън. Толкова усмихнати и дружелюбни хора не е срещала никъде, освен в някои малки селца в България.

Разбира се, че е била в най-прочутите музеи и катедрали на Париж. Но е изумена от детайлите – бордюрите на тротоарите, балконите, прозорците, пердетата, от индивидуалния стил на всяка къща...

Със запас от стотина английски думи, без да разбира френски език, Ели естествено се е притеснявала как ще се справи сама, но това е излишно. Домакините са й казали, че Париж е направен за хората и тя бързо се е убедила в това. Навсякъде има табели, надписи, указателни знаци – купуваш си карта и тръгваш и няма никакъв проблем да не намериш или стигнеш до там, закъдето си тръгнал.

Сега Ели, за съжаление, трябва бързо да се събуди от парижкия си сън, защото на 14 април ще открие самостоятелната си изложба в Европейския културен център в София.

 

Янка ОБРЕТЕНОВА