Търсене

Начало Новини Разград захранва Вечния град с 30 000 агнета
Разград захранва Вечния град с 30 000 агнета
12 March 2008
 

Светлият празник, православният Великден, наближава. Тази година той е на 27 април. Седем дни по-рано, на Цветница-Връбница, пък католиците празнуват Възкресение Христово. В тази пазарна ниша не къде да е, а в сърцето на католицизма Рим успя да пробие представител на православния свят "Месокомбинат - Разград" АД. За празника на римляните фирмата ще достави 25 000- 30 000 агнета.

 

12_03_2008_agne.jpg За тази цел в момента в предприятието кипи усилена работа. Всеки ден се колят по 2-3000 животни. Най-много се котират труповете по 6 и 9 килограма. Като се има предвид, че рандеманът на агнешкото е 43 процента, това означава живо тегло 17-20 кг.

За да осъществи такъв голям износ, разградската фирма, която засега единствена е сертифицирана да изнася за ЕС, купува сукалчета от цялата страна, та дори и от съседна Румъния. Изкупната цена на родните агнета е 4.20 лв. за килограм живо тегло. Румънските идват малко по-скъпи, защото се изкупуват в евро.

Към впечатляващата поръчка се включи и католическа Хърватска. Но количествата, които отиват за град Върбовка, са пренебрежимо малки, сравнени със заявката на Вечния град.

Тук, за нас, православните християни, по традиция ще останат субпродуктите, познати и обичани като дробсърма.


Сергей ДОЧЕВ