Търсене

Начало Новини Стартира работата на най-голямата консултантска мрежа в Европа
Стартира работата на най-голямата консултантска мрежа в Европа
12 March 2008
 

В петък в Разград ще стартира работата за Северен Централен район на най-голямата информационно-консултантска мрежа в Европа - Ентърпрайз Юръп Нетуърк /ЕЮН/, съобщи на пресконференция вчера кметът Денчо Бояджиев. Съорганизатор на регионалната среща е „Бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия - Русе", който е единствената организация на Северен централен район, член на Европейската мрежа в подкрепа на бизнеса. Нейната дейност официално бе открита в началото на февруари в Брюксел от комисар Гюнтер Ферхойген.

 

12_03_2008_konsult.jpg ЕЮН е инициатива на Европейската комисия за оказване на помощ на малки и средни предприятия, за да развият пълния си потенциал и иновационен капацитет. Мрежата ще насърчава иновациите с цел превръщането им в пазарен успех за фирмите и ще осигури подкрепа и услуги на бизнеса, особено в ранните стадии на развитието. Малките и средни предприятия ще бъдат насърчавани да участват в изследователски програми и да кандидатстват за финансиране.

Освен информация и консултации по въвеждането на иновации, разработването на проекти за участие в европейски програми, прилагане на европейското законодателство и бизнес сътрудничество, мрежата дава уникална възможност за обратна връзка до Европейската комисия за измерване влиянието на политиките на Европейския съюз върху предприятията и проучване мнението на бизнеса, свързано с въвеждането на ново законодателство.

В България мрежата обхваща 13 организации от градовете София, Русе, Ямбол, Стара Загора, Пловдив, Сандански, Добрич и Враца.

Срещата ще се проведе в залата на Общински съвет - Разград. На нея ще бъдат представени дейностите, с които Центърът и Мрежата могат да подпомогнат дейността на бизнеса. Инструментите, използвани за стимулиране развитието на малките и средни предприятия в Северен централен район, са финансови, информационни и консултативни и включват широка гама от дейности. Бизнес центърът осъществява координиращи и подпомагащи функции и при установяване на контакти на местно, национално и международно ниво. Сред успешните му практики е опитът с чуждестранни инвеститори.

На срещата са поканени представители на властите от Северен централен район, както и представители на бизнеса от региона.

Междувременно стана ясно, че Община Разград започва съвместна работа с "Европейски иновационен център - София" /ЕИЦ/, който реализира успешно трансфер на технологични решения с цел подпомагане на бизнеса. Дейността на ЕИЦ е насочена изцяло към желанията и потребностите на фирмите и свързването на науката и бизнеса. В момента представители на ЕИЦ обхождат фирми на територията на Разградска община с цел предоставяне на информация и консултация за възможностите за развитие и финансиране в конкретните сфери на интерес. През април предстои провеждането на съвместна среща и презентация на възможностите за финансиране на малките и средните предприятия.