Търсене

Начало Новини С най-модерна апаратура правят безкръвни операции в урологията
С най-модерна апаратура правят безкръвни операции в урологията
12 March 2008
 

Ако на международен форум в Милано в края на март предстои презентация на най-модерната апаратура за безкръвни урологични операции, то в Разград вече работят с нея. Техниката е „Олимпус" и с нея успешно се премахват карциноми на простатата, на пикочния мехур, оперират се проблемни зони от цялата отделителна система въобще.

Това казаха вчера пред журналисти д-р Тома Томов - началник на отделението, и д-р Марин Керчев.

 

12_03_2008_aparatura.jpg 60 000 лева е стойността на техниката от последен медицински клас. Тя идва, за да смени вече двадесетгодишната апаратура в урологичното отделение на МБАЛ „Свети Иван Рилски". Петнадесет пациенти вече са се подложили на съвременната хирургична интервенция. Заради безкръвния метод и прецизността на апаратурата болните са останали контактни по време на операцията, изписани са от лечебницата на четвъртия ден от приемането им, а седмица след това са се върнали на работа.

Раковите заболявания в отделителната система превземат все повече млади пациенти, сочи тъжната статистика. През последните години многократно са се увеличили хората със страшната диагноза. Наскоро в Разград от рак на пикочния мехур е опериран и най-младият пациент, 33-годишен мъж.

Преди години уринирането на кръв бе знак за камъни или песъчинки в бъбреците, сега е симптом за карцином, каза д-р Томов. И в неговото отделение все повече стават пациентите, които търсят специализирана медицинска помощ твърде късно, когато болестта е в напреднал и късен стадий.


Галина МАРИНОВА