Търсене

Начало Новини Вместо олелия разградчани подпалиха купища автомобилни гуми
Вместо олелия разградчани подпалиха купища автомобилни гуми
12 March 2008
 

В неделя беше Сирни Заговезни. Освен всички ритуали на искане на прошка и заговяване, на този ден де палят огньове, наричани олелия, урбалки, сирница. „През цялата седмица се събират дърва и се оформят високи клади около селището. Щом се смрачи, ергените и по-малките момчета ги палят, като стремежът е пламъкът да се извисява много нависоко, за да бъде предпазена земята и реколтата от градушка. Когато огънят прегори, момчетата и ергените го прескачат за здраве..." Така описва традицията етноложката Мария Проданова

Това помним и ние, по-възрастните, от детството си.

 

12_03_2008_oleliq.jpg Как е сега? В неделя на хълма срещу Изчислителния център цял следобед момчета и по-възрастни мъже стягаха олелия. Закрепиха як кол в земята и наредиха една върху друга петнайсетина автомобилни гуми. Децата тътреха гумите, но възрастни са им ги дали. И такива безумни олелии имаше поне на още три места в околностите на Разград, за които ни се обадиха читатели.

Ние, от редакцията на „Екип 7", предупредихме дежурния по Гражданска защита и дежурния в Районното полицейско управление, че се готви запалване на автомобилни гуми, да спрат това безобразно отношение на човека към околната среда.

От полицията ни благодариха за сигнала и след десетина минути двама полицаи бяха на мястото на струпаните гуми. Единият от двамата полицаи дълго разговаря с някого по мобилния телефон и ние решихме, че въпросът е приключен.

Два часа по-късно, като се стъмни, се извиха огнени езици и черен, мазен дим се застели до бензиностанцията на ШЕЛ. Същият дим се носеше и на поляната по пътя за Исперих.

В понеделник цял ден огънят на баира над Автогарата димеше. Граждани се обадиха, че пожарна кола е ходила да гаси подобна олелия в някой от кварталите.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите - Русе, инсп.Милков съобщи, че паленето на автомобилни гуми е абсолютно забранено и наказуемо. В няколко закона, включително и в Закона за управление на отпадъците, има вписана изрична забрана и съответната санкция на това.

Според инсп.Милков в случая точно Гражданска защита и полицията е трябвало да предотвратят подобен палеж. Е, и ние нали там се обадихме?!

От изгарянето на автомобилни гуми се отделят много вредни за атмосферата вещества - въглероден двуокис, органични замърсители... Ние, с нашата неразумна дейност сами унищожаваме въздуха, които ни е нужен, за да живеем.

И ако децата не знаят това, родителите не може да не знаят, но не им пука. И ако полицията не може да се спре запалването на няколко камари с автомобилни гуми, кой може и кой ще спре безумието?

Според народните обичай огънят на Заговезни /от дърва и сух царевичак/ се пали да пази реколтата от градушка и се прескача за здраве. Като подпалихте гумите, уважаеми съграждани, какво очаквате да се изсипе върху главите ви, уви, не само върху вашите?


Янка ОБРЕТЕНОВА