Търсене

Начало Новини Кучета-убийци вилнеят в Ясеновец
Кучета-убийци вилнеят в Ясеновец
10 March 2008
 

Разтревожен мъжки глас ни повика в петък след обяд в Ясеновец. Огромен пес разкъсал в двора му предната нощ две овце и яре. Когато го погнал, звярът прескочил обратно двуметровия тухлен зид с агне на гърба си. При вида на гледката онемяхме. Съдейки по остатъците от убитите животни, свирепото куче е имало много време за обилна вечеря и Хасан Сюлейман не е размахал сопата веднага. Той казва, че поразията е сторило куче на съсед, което се било развързало.

 

10_03_2008_kuceta.jpg Вчера бяхме при кмета на Ясеновец Гюлджан Хасанов. Неговата версия е малко по-различна. Знае за случая, но не може да бъде сигурен, че атаката е точно от съседското куче. Даже и да било сред кучетата, разкъсали овцете, то не е било само, категоричен бе г-н Хасанов И каза нещо страшно. В селото в момента има поне петнайсетина глутници от едри, безстопанствени псета. Според различни сметки, общият им брой е около 300. От набезите им е пострадала и бабата на кмета - около нова година озъбените зверове са изяли в кошарата козата заедно с ярето. При първенеца на селото има постъпили два сигнала за кучета, посегнали на деца в тъмните зимни сутрини, когато малчуганите са отивали на училище.

Страшно е, не крие тревогата си от напастта кметът. Сам аз, когато се ме повикали нощем за нещо някъде, излизам навън с пълен джоб пиратки. Иначе не можеш да си спокоен в мрака.

За проблема знаят и ресорните общински служители в Разград и кметът Денчо Бояджиев. Вече на няколко пъти съм поставял въпроса, но засега сме безсилни, свива рамене Гюлджан Хасанов.

Обяснението - безпаричието и изискванията на Европейския съюз за хуманно отношение към животните...

Стигнахме в задънената улица. Ами ако на мястото на овцете са деца? Бас ловя, че никой няма да пита европейските чиновници преди да задимят дулата. А в Ясеновец има елитна ловна дружинка. Кметът сега трудно удържа ловците.

И е правил какви ли не предложения пред общински власти. Първата и най-логичната е за организиране на хайки да ги ловят. Правено е, но това е капка в морето. Упоени и отнесени петнайсетина кучена и толкова. Да се хванат другите няма пари и капацитет в кучкарника. Няма и пари за маркиране и кастрация. А зверовете вилнеят.

Кметът е зоотехник по образование и много добре познат търговец из целия Североизток. Най-екстравагантната му идея, за която също знаят в Разградска община, е да организира изкупвателен пункт за заловени бездомни кучета. Смее се тъжно като разказва за това. Знае, че е незаконно и рискува да изкупи кучетата на Лудогорието. Защото проблемът с глутниците не е само в Ясеновец, а навред из селата. В Ясеновец е по-фрапиращ, защото селото е много голямо.

Ако можете, помагайте, загрижен каза на изпроводяк Гюлджан Хасанов. Признавам, от раз ми е много трудно да напиша точната рецепта. Мина и гласуването на общинския бюджет. Там, ще кажат отговорни фактори, няма много пари за кучетата. По-важни са хората. С което съм съгласен, но донякъде. Защото хората по селата /и не само там/ имат проблем с бездомните освирепели през зимата псета. И не искам за проблема да се заговори публично и пред телевизионните камери по време на заседание на Общинския съвет в Разград, когато поводът за дебата станат изпохапани или убити от челюсти жени и деца. Като след пожара в последния влак.


Георги ТОДОРОВ