Търсене

Начало Спорт Красимир ДЯКОВ:Белмин Хасан ще стреля с лък за 1000 евро
Красимир ДЯКОВ:Белмин Хасан ще стреля с лък за 1000 евро
09 January 2008

С какво настроение СК „Антибиотик” започва новата състезателна 2008-ма, г-н Дяков?

Настроението не е много оптимистично, тъй като в условията на финансова неяснота трябва да изпълняваме един доста натоварен спортен календар. Първото състезание за новата 2008 г. е още тази събота – в Силистра е турнирът в памет на Данчо Мораджиев. Цел № 1 обаче за СК „Антибиотик” е спечелване на квота за олимпиадата в Китай. Както е известно, на Белин Хасан не достигнаха някакви си 3 точки, за да пътува за Пекин, но тя все още има шанс да се сдобие с една от така наречените допълнителни квоти за разпределение. Но това зависи от много неща – средства, материална част и централизирана подготовка...
 

Подхванахте темата за липсата на средства - това ли е проблем № 1 за българската стрелба с лък?

Недостигът на пари винаги е бил проблем № 1, още повече, когато националните състезатели отиват на олимпиада. Засега не е ясно колко средства ще отдели федерацията за подготовката на Белмин Хасан. Знае се само, че тя ще стреля с нов лък „Хойт“, който струва 1000 евро. Необходимо е обаче да бъде финансирано и участието й в кръговете за световната купа – тези състезания са решаващи за извоюване на квотата за Пекин. Нужни са около 3000 лв., с които ще бъдат покрити разходите на Белмин за подготвителни лагери и представяне в споменатите шампионати.

Не казахме нищо за приключилата 2007 г. – каква е оценката?

Оценявам представянето на разградските стрелци с лък като отлично. За втора поредна година отборът жени /в състав Белмин Хасан, Росица Дякова и Нели Тиханова/ е № 1 в десетките на Разград и областта. Състезателите ни подобриха 6 национални рекорда, от които един при мъжете и пет при жените. Очаквам през новата 2008 г. медали /при мъжете/ от национала Боян Бонев, както и от Белмин Хасан и Росица Николова. Надявам се, че разградските момичета отново да станат шампионки на закрито и открито. Радостното е, че имаме прогрес и в новата дисциплина - конпаунд. Да припомня, че Траяна Йорданова е златна медалистка, а към Анатолий Кънев се присъедини още един състезател – Илко Казаков.

Прави впечатление, че в новосъздаденото спортно училище няма състезатели по стрелба с лък?

Да, така е. Аз обаче съм на принципа - да не се харчат държавни пари, за да се имитира дейност. Тук не става дума за това - да запишеш примерно десетина деца и да си спокоен, че си си свършил работата. Въпросът опира до един много прецизен подбор, базиран на индивидуалните качества на дадения кандидат и неговата реализация в спорта. А това се проверява чрез показване на резултати в състезания. Тъй като аз съм ангажиран с ръководенето и учебно-тренировъчната дейност на клуба, поддръжката на базата и изпълнение на ангажиментите по концесията на тази етап не мога да поема такава отговорност.

Как върви изпълнението на първата спортна концесия?

Изпълнили сме всички инвестиционни задължения. Нещо повече, имаме преизпълнение за около 25 000 лв. Стойността на концесията е 50 000 лв. В рамките на тази средства изградихме плувен басейн, построихме площадка за плажен волейбол, завършихме ограждането на комплекса и направихме екологични тераси на стрелбището с лък. Със средства от спечелен проект на ДАМС, за което помогна и областният управител Наско Анастасов, успяхме да сменим дограмата на част от сградата, направихме нови съблекални и тоалетни в сутерена и закупихме строителни материали за довършване на фоайето. Така цялата база придоби съвременен европейски облик – твърдя, че това, с което разполагаме в Разград, е едно от най-добрите съоръжения на Балканите и единственото в страната. Тази година ще се инвестират средства по довършване на инфраструктурата, както и за пускането в действие на още три помещения в комплекса. Тук му е мястото да благодаря на общината и спонсорите за съдействието и съпричастността при обезпечаване на нашата дейност.

И накрая - ще има ли през 2008 г. в Разград състезания от национален мащаб?

Да. СК „Антибиотик” ще домакинства на държавното първенство за мъже и жени. Освен това тук ще се проведе поне един предолимпийски подготвителен лагер на националите. Предстои 25-тото издание на купа „Разград”. Новото е, че в това състезание ще бъдат поканени отбори от Сърбия, Турция, Гърция, Румъния и Кипър. Любопитна подробност е, че получихме писмо от кмета на словашкия град Веничне, околия Пезинок. Желанието е за побратимяване и възстановяване на съществувалите преди години връзки с община Разград. Ако всичко върви нормално, словаците ще участват в купа „Разград”. Освен това планираме с Община Разград първо състезание по плажен волейбол за купа „Разград” с участието на тимове от страната.

Георги ДИМИТРОВ