Търсене

Начало Новини До 31 март се плаща такса куче, после иде ред на другите налози
До 31 март се плаща такса куче, после иде ред на другите налози
10 March 2008
 

31 март е крайният срок за плащане на таксата за притежаване на куче, а когато домашният любимец е придобит след тази дата, сумата се внася в едномесечен срок от деня на придобиване, съобщиха от дирекция „Местни данъци и такси" в Община Разград. Таксата за четириного в Разград е 15 лв., а в селата - 5 лв. Този местен налог се събира активно от 1 юли 2007 г.

 

Най-вероятно от средата на март ще започне подаването на патентните декларации. Кампанията за 2008 г. все още не е стартирала, тъй като се изчаква 14-дневния срок за влизането в сила на приетата от местния парламент на 28 февруари нова Наредба №18 за определяне размера на местните данъци на територията на община Разград. Самото плащане може да се позабави с още няколко дни, тъй като се чакат и новите програмни продукти.

Припомняме, че за първа година общините ще администрират и този вид налог. До 30 април е срокът за плащане на І и ІІ вноска, а предплатилите за цялата година ползват 5-процентна отстъпка. Останалите две вноски тук трябва да се направят до 31 юли и до 31 октомври.

Първият ден за плащане на данъка върху недвижимите имоти и такса битови отпадъци е 31 март, понеделник. Въпреки че той остава непроменен в сравнение с миналата година, след официалното влизане в сила на Наредба №18, следва облагане на всички партиди и изпращане на съобщения по пощата на всички собственици на недвижимости. От „Местни данъци и такси" уточниха, че няма никакви пречки за плащане и без да са получени съобщенията. Оказва се, че всъщност законът не задължава писането и разпращането на съобщения. А както стана ясно от приемането на бюджета за 2008 г., за тази цел са предвидени около 30 000 лв. До 30 юни е срокът за внасяне на първите две вноски от данъка и таксата, като предплатилите дотогава за цяла година традиционно спестяват 5% от общата дължима сума. Останалите две крайни дати за третата и четвъртата вноски са както досега - до 30 септември и 30 ноември.

От 31 март до 30 юни пък притежателите на превозни средства трябва да платят първата вноска, като и тук важи правото за 5-процентната отстъпка при 100% издължаване. Втората половина от този данък може да се издължи до 30 септември.


Димитър КИРИЛОВ