Търсене

Начало Новини Ветеринарите на бунт срещу спуснати трудови договори
Ветеринарите на бунт срещу спуснати трудови договори
05 March 2008

В края на миналата седмица едно знаменателно събитие се случи и в иначе нестройните редици на ветеринарното братство. Като един участъковите ветеринарни лекари се вдигнаха и отказаха да подпишат форсирания рамков договор за 2008 година. Ще поясним, че подобни договори винаги досега са се сключвали в края на май.


05_03_2008_stoiko_kolev.jpgОбичайната практика е Националната ветеринарномедицинска служба /НВМС/ да спуска договора и по места всеки го подписва. Но разградските лекари казаха, баста!
Защо е това бързане от държавата да впримчи в договорни отношения ветеринарите? Ами много просто. Досега докторите бяха неорганизирани. Сега за 22 март е насрочена учредителна конференция за нова съсловна структура, наречена Български ветеринарен съюз. След неговото ситуиране трудовите договори вече ще се отстояват от мощна организация, която знае какво и как да иска. Затова е и този натиск по места, на който разградчани достойно дадоха отпор. Много помогна и фактът, че областните структури на съюза вече бяха формирани. В Разград председател е д-р Стойко Колев. В понеделник разградската областна организация излезе с декларация от 13 точки. В нея се изразява несъгласие с предложения заробващ договор. Тя завършва много показателно за стила и метода на работа на НВМС: "Тъй като на направените многобройни срещи с представители на НВМС не можахме да постигнем споразумение и бяхме за пореден път излъгани, ви молим за среща с оторизиран представител на Министерството на земеделието и продоволствието /МЗП/ за изясняване на всички интересуващи ни казуси. Смятаме, че информацията достига до МЗП изкривена през призмата на НВМС".

Сергей ДОЧЕВ