Търсене

Начало Оживление Ганчо Йорданов от Топчии притежава автографи и от покорителите на Луната
Ганчо Йорданов от Топчии притежава автографи и от покорителите на Луната
20 July 2009

 

Точно преди четиридесет години за пръв път в историята на земната цивилизация човешки крак стъпва на Луната. Американският космически кораб „Аполо 11“ с екипаж астронавтите Нийл Армстронг, Едуин Олдрин младши и Майкъл Колинз излита на 16 юли 1969 г. След 76 часа полет в орбита около Луната от него се отделя лунният модул „Нигъл“ /Орел/, на чийто борд са Армстронг и Олдрин. Колинз остава в командния модул „Колумбия“.

В 20 ч., 17 м. и 43 сек. на 20 юли „Нигъл“ каца на Луната.

 

20_07_2009_ganco_iordanov.jpg20_07_2009_avtograf_armstrong.jpgПърво Армстронг, а след това и Олдрин вече са стъпили в друг свят. Двамата прекарват на лунната повърхност два часа и половина, през което време събират проби и правят снимки. След това излитат от Луната и се скачват с Колинз на борда на „Колумбия“. Последва път обратно към Земята. Мисията е изпълнена.

Това е в резюме историята на това знаменателно събитие. Повече от половин милиард души по света го наблюдават по телевизията, но много повече са тия, които вече знаят, че се е случило „чудото“. Всички са впечатлени, а двамата астронавти естествено стават световни знаменитости, както първият космонавт Гагарин осем години преди това.

Силно впечатлен е и 35-годишният тогава Ганчо Йорданов от разградското село Топчии. Това е прекрасен повод за неговото хоби – колекционирането на автографи на известни личности. Въпреки особеностите на тези времена упоритият капанец успява. Издирва свой приятел връстник, чийто баща работел в българското Министерство на външните работи, който пък имал познат от НАСА. „Каналът“ поработва и скоро човекът от Топчии получава снимки с личните подписи на героите Нийл Армстронг, Едуин Олдрин и Майкъл Колинз и отделно на най-голямата „звезда“ – Армстронг. С това и мисията на Ганчо Йорданов е изпълнена.

20_07_2009_lunata1.jpgТя обаче е само поредната осъществена мечта. Защото колекционерът притежава и много други не по-малко ценни автографи, за някои от които вече сме писали. Сред тях са на първия космонавт Юрий Гагарин, Папа Йоан Павел ІІ, генерал Де Гол, бившия френски президент Франсоа Митеран, изследователят-океанолог Жак Ив Кусто, Кралица Елизабет ІІ /само снимка, но изпратена специално за Ганчо от канцеларията на Нейно Величество/, първият покорител на Еверест сър Едмънд Хилари, откривателят на СПИН д-р Люк Монтание, великият алпинист Райнхолд Меснер, мореплавателят Тур Хейердал и на много други. Днес той все още съжалява за изгубеното писмо от гения Алберт Айнщан, който отговорил на нашенеца, ученик в тези години.

Заниманията на 75-годишния днес Ганчо Йорданов не са само колекционерството на автографи. Това е човекът, който е направил много за своя роден край. Той е инициатор и създател на Етнографския музей в Топчии, който е включен в туристическата карта на Лудогорието. Притежава богата лична колекция от насекоми, вкаменелости от околностите на селото. Автор е и на 30 тома с проучвания върху миналото на село Топчии и традиционния бит и култура на старинното население капанци.


Димитър КИРИЛОВ