Търсене

Начало Оживление Две разградлийчета - стипендианти на частни средни училища в чужбина
Две разградлийчета - стипендианти на частни средни училища в чужбина
17 July 2009

След едногодишно обучение в чужбина в Разград се завърнаха Николай Кившанов и Райко Станев.

Двете момчета са възпитаници на ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“. Миналата година те заминават да учат съответно в САЩ и Великобритания на пълна държавна стипендия от държавите домакини. Изпраща ги програма за обмяна на опит, чиято цел е да усъвършенства техния английски език.

Ники и Райко са десетокласници. Двамата се явяват на множество изпити, преди да заминат зад граница.17_07_2009_raiko_i_niki.jpgПървият тур е в ГПЧЕ, а другите два в София. В надпреварата участват най-силните ученици от десети клас, първо на разградската ГПЧЕ, а след това от всичките 32 езикови гимназии в България. До полуфинал стигат осем ученици, от които шанс да учат в чужбина получават само пет, две от които са разградлийчетата.


Николай Кившанов

Той има шанс да попадне в реномирано частно училище в САЩ, в Ню Джърси. Определена му е стипендия от 40 000 щатски долара, която покрива целогодишните му разходи в общежитието и цялостното обучение. Ники разказва, че е попаднал в едно от 50-те най-реномирани училища в Америка. Площта на учебното заведение надхвърля площта на комплекс „Орел“ и обособява нещо като ученическо градче. Там са построени два басейна с олимпийски размери, дванадесет външни тенис корта, шест футболни и бейзболни игрища... Учебната част се провежда в корпуси до към 15 часа следобед. Следват задължителни спортни занимания и обичайната подготовка за следващия ден.

17_07_2009_niki.jpgДисциплината в училището е желязна, а правилата – строги. Всеки, който ги наруши, напуска веднага, разказва Ники. Ако някой е „заловен“ с цигара, на следващия ден просто не можеш да го видиш повече, допълва момчето.

Личната свобода обаче е неоспорима, твърди Ники. Тя се проявява и в учебния процес, и в неделите – единственият ден, в който не се учи през цялата седмица.

Учителите са „пълни професионалисти“, с тях можеш да споделиш, да получиш помощ и подкрепа, провокират учениците и ги мотивират да дадат всичко от себе си в обучението, споделя Николай. В САЩ той е избрал да учи само няколко дисциплини, които му харесват – физика, математика, английска литература и американска история.


Райко Станев

Той се обучава в Шотландия в престижно средно училище, разположено на огромна и внушителна площ. Разградчанинът разполага с 30 000 паунда, които обезпечават престоя му там. Спортът и в Шотландия е неизменна част от обучителната програма – няма спорт, който в тази част на кралството да не ценят и почитат – огромни фитнес зали със свободен достъп, вътрешни площадки, баскетболни кошове, футболни игрища... Учениците имат право да изразят предпочитания и в спорта, и в учебния процес.

Либералната образователна система позволява на Райко да избере да учи само предметите, които обича. През учебната година той се концентрира върху английска литература, испански, икономика и история.

17_07_2009_razgradlii4eta.jpgЖелезни правила, безупречна дисциплина и свобода характеризират и живота на Райко. Той не ходи на училище единствено в неделя, но седмичната програма е структурирана така, че да не тежи излишно и да мотивира учениците.


 

Ники и Райко


През ваканцията и двете момчета ще държат приравнителни изпити в ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ по предметите, които не са изучавали в чужбина – по история, биология, география, литература, философия... Наесен ще бъдат в дванадесети клас. И двамата са единодушни, че ще кандидатстват във висши учебни заведения в страни от Европейския съюз, в това число и български вузове. Намират, че българското образование е добро и дава по-голяма обща култура на подрастващите. Младежите са на мнение, че да получаваш текуща оценка по изучавани предмети е по-добър вариант от този да те изпитват веднъж в края на срока, както е в Шотландия и САЩ.

 

Галина МАРИНОВА