Търсене

Начало Новини Литовци ще градят строителния хипермаркет
Литовци ще градят строителния хипермаркет
05 March 2008

Литовската фирма „Максима България" ЕООД започва изграждането на строителен хипермаркет в Разград. С договор за покупко-продажба от 29 февруари дружеството е станало собственик на празния общински терен на ул."Добруджа" №13, срещу високите блокове в жк "Лудогорие". Той се разполага на 6500 кв.м площ и граничи с мястото, на което трябваше да бъде изградена втора автогара. Това съобщи на извънредна пресконференция вчера кметът Денчо Бояджиев.


Теренът е продаден на публичен търг за 654 714 лв. без ДДС или със 100 000 лв. над първоначално обявената тръжна цена. Според подписания договор, управителят на фирмата Павелс Филиповс се задължава да не променя предназначението на бъдещия строителен хипермаркет не по-малко от 10 години. Търговският обект ще е с близо 1200 кв.м разгърната площ. В срок до 3 години на мястото трябва да бъдат инвестирани 3 297 792 лв. Според кмета обаче, това ще се случи в рамките на една година. Инвеститорите са задължени да открият 50 работни места при пълна трудова заетост, които трябва да бъдат запазени 5 години. Със специална клауза в договора купувачите са задължени още да участват в публично-частно партньорство на стойност 100 000 лв., с които да се изгради модерна Интернет-зала в Разград.
В близките две седмици ще бъде финализирана и втора сделка със същата фирма. Литовците ще строят хранителен хипермаркет в жк „Орел" на празните 5 дка зад дискотека „Парагон". Миналото лято кметът обяви, че инвеститорски апетити за мястото имат дъщерната фирма на „BILLA" „RAABE" и немската верига „PLUS".
Вчера в аванс Денчо Бояджиев съобщи, че има предложение от популярната верига „Пикадили", която също е възможно да стъпи в Разград.

Мила КЮЛЮМОВА