Търсене

Начало Оживление „Лудогорче“ омагьоса Реймс
„Лудогорче“ омагьоса Реймс
13 July 2009

За пореден път „Лудогорче“-тата представиха достойно Разград и България в чужбина. От сцените на фестивала „Sacres du folklore” в Реймс, Франция, от 18 до 23 юни децата предадоха на зрителите своя дух, емоционалния заряд на българския танц, богатството на ритмите и душевността на българите. На тържествена церемония трудът на децата беше възнаграден, освен от многото аплодисменти на зрителите, и от организаторите - с връчване короната на фестивала и диплом за динамизъм и богата хореография.13_07_2009_deca1.jpgФестивалът се организира под егидата на ЦИОФФ и събира трийсет състава от цял свят. Световната финансова криза не подмина и това значимо културно събитие. Поканените състави тази година бяха едва седем, което още повече ни кара да се гордеем, че „Лудогорче” за втори път е един от тях.

Дългото пътуване донесе много емоции на малките танцьори, най-малкият от които беше на 9 години, а най-големият на 12. Разходката във Виена привлече децата с богатата архитектура на Градския съвет, Парламента, Двореца „Хофбург“, прочутата Виенска държавна опера, Катедралата „Св.Стефан“. Но най-много детските очи блеснаха при влизане в Пратера. Виенското колело, откъдето видяха красивата панорама на града, водните атракции, влакчето на ужасите са само част от атракциите, които бяха обсъждани в автобуса по време на прехода до град Залцбург.

13_07_2009_deca2.jpgНастаняване в хотел и отново разходка. Видяхме дома на Моцарт, театъра, издълбан в скалата, слънчевия часовник, градския барометър, хидрометър и термометър.

Престижният фестивал води след себе си много отговорности и ангажименти. Още на следващия ден след пристигането ни, ансамбълът трябваше да участва в два концерта на сцената пред катедралата „Нотр Дам“ в Реймс и да представи богатството на българските костюми и ритми по улиците на града.

Срещата на кмета с всички участници допринесе още повече за тържествеността на откриването на фестивала. Децата с възхищение посетиха и останките на градската порта от гало-римско време, базиликата „Сен Реми“, избата за шампанско „Jacquart”...

Следваха дни, изпълнени с концерти. Детската градина представи пред разградските танцьори програма от български песни и танци, която са подготвяли с месеци. Във фоайето на градината ансамбълът беше посрещнат със знамена и снимки от България, както рисунки и предмети, изработени от децата. В последния от фестивалните дни танцьорите и музикантите на ансамбъла изнесоха едночасов концерт и пред публика на побратимения с Разград областен център Шалон ан Шампан.

В рамките на фестивалните дни „Лудогорче“ представи българския фолклор с три самостоятелни едночасови концерта, един от 50 минути и множество по-кратки участия.

Отново на път и отново вълнения заради предстоящите дни за посещение на Дисниленд и Париж. Разделени на групи по 4-5, децата тичаха от атракция на атракция. И следва последния ден във Франция – Париж, и всички негови забележителности.

С много спомени, впечатления и доволни от представянето си във фестивала децата се върнаха в Разград.


Миглена ИВАНОВА