Търсене

Начало Култура Иван СТОЯНОВ, диригент: Чуйте Веско Стамболов, скоро няма да можем да си позволим да го поканим
Иван СТОЯНОВ, диригент: Чуйте Веско Стамболов, скоро няма да можем да си позволим да го поканим
05 March 2008

Утре Разградската филхармония ще поднесе поредния концерт на своята публика. Гостуват Иван Стоянов - диригент на Габровския камерен оркестър и пианистът Веско Стамболов - един от най-активно концертиращите по света български музиканти.
Ще бъдат изпълнени: Глук - Танц на фуриите из операта „Орфей и Евридика" - за пръв път на разградска сцена, Бетовен - Концерт за пиано и оркестър №2 в си бемол мажор, оп.19 и Шуберт - Симфония №4 в до минор /"Трагична"/.


05_03_2008_ivan-stojanov1.jpg05_03_2008_vesko-stambolov.jpgРазговаряхме с диригента Иван Стоянов, но поради ограниченото място в настоящия брой днес ви предлагаме само мнението му за предстоящия концерт:
„ Програмата на утрешния концерт е строго класическа, консервативна. Избрах произведения, които не са изпълнявани скоро. Произведението на Глук не е изпълнявано в Разград. Глук като един голям реформатор на операта в ХVІІІ в. , пряко влияе върху Шуберт. По-чувствителните уши на слушателите ще забележат, че има влияние между Глук и Четвъртата симфония на Шуберт. То е едно много меланхолично произведение, първото, което поставя началото на неговия интимен симфонизъм, дълбоко романтичен, въпреки че е повлияно и от квартети на Бетовен. С това произведение Шуберт започва да оформя своя облик на композитор, той намира самия себе си. Както става с много други творби на Шуберт, приживе той не е чул изпълнението на тази симфония. Тя е написана през 1816 г., а изпълнена за пръв път през 1849 г. Музиката е прекрасна, в нея има много меланхолия, може би някаква любовна тъга /Шуберт тогава е бил ученик/, може би някаква драматична случка, тъй като той е имал много трудно детство.
Освен това ще свири един от най-добрите български пианисти в момента - Веско Стамболов. Това е голямо име в българската музикална култура. Аз смятам, че след две-три години той ще стане много скъп и няма да можем да си го позволим. Затова призовавам хората да дойдат да го чуят, защото това е един забележителен български пианист".