Търсене

Начало Оживление Две села честваха заедно Св. Прокопий
Две села честваха заедно Св. Прокопий
10 July 2009

По време на тържествена служба в храма „Св. Димитър“ отец Цоньо освети меда на пчеларите от Балкански и Осенец навръх летния ден на пчеларя, чийто покровител е Свети Прокопий.

Тази година двете кметства и двете читалища решиха да обединят усилията си и да празнуват заедно в Балкански, където пчеларските традиции са сред най-силните в цялата област.10_07_2009_sv_prokopii.jpgНа плочника пред читалището веднага след службата в храма се появиха импровизирани щандове на производители на еликсира. Всеки можеше да опита от всичко и отвсякъде.

Малко след това доайенът на пчеларите в селото Георги Дончев изпълни пред всички ритуалното разрязване на пчелна пита и раздаде по хапка на всеки.

10_07_2009_sv_prokopii1.jpgИ дойде редът на веселбата – специален гост на празника бе съставът за автентичен фолклор от Осенец. Жените от капанското село имаха леката и приятна задача да дадат вдигнат още малко градуса на настроението. Веселбата продължи с песни, хора и ръченици до ранния следобед. В почивките между ситните стъпки на хорото любопитното ухо можеше са чуе рецепти за вкусотии, приготвяни с мед... Пръстите си са оближеш!На осми юли православната църква чества Великомъченик Прокопий.

В народните представи Прокопий се свързва с пчеларството. В ранното утро жените на пчеларите изпичат по два обредни хляба, за да събират пчелите много мед. Преди да е изгряло слънцето те занасят хлябовете при кошерите, прикадяват ги с тамян и ги намазват с мед. После всички отиват на тържествената църковна служба с паничка мед, който след като бъде осветен, се прибира у дома. Вярва се, че е много лековит.