Търсене

Начало Култура Разградчани почетоха паметта на загиналите за свободата на България
Разградчани почетоха паметта на загиналите за свободата на България
05 March 2008

Хубавото време, макар и ветровито, на 3 март доведе на площад „Възраждане" в Разград много граждани. Денят, в който се навършват 130 години от Освобождението на България от османско робство, този път бе отбелязан не само от служебно ангажирани хора. Което, според нас, е добър знак за съхраняването ни като нация.


05_03_2008_pocit.jpgВ началото на тържеството 14-годишната Деля Харалампиева изпя държавния химн без съпровод на музика, което допълнително настрои патриотичните струни на множеството. В словото си след това кметът Денчо Бояджиев не подмина трагедията във влака София - Кардам и прикани присъстващите да сведат глава за минута в памет на осемте жертви на пожара.
Самата празнична програма за 3 март бе съкратена и от нея отпаднаха хорото, което, според предварителния сценарий, трябваше да поведат танцьорите от Капанския ансамбъл. Вокалистките на формацията само изпълниха възрожденски песни.
В края на церемонията пред Войнишкия паметник бяха положени много венци и цветя от официалните институции и граждани. След това пред Мавзолея-костница се изви дълга редица от желаещи да изразят признателността си към руските освободители.

Димитър КИРИЛОВ